nasa reklama

LETNJIKOVAC U DANSKOJ

Autori:
JVA (EINAR JARMUND, HAKON VIGSNAES, ALESSANDRA KOSBERG, LARS HAMRAN, JENS HERMAN NAESS)
Objekat:
LETNJIKOVAC
Lokacija:
SJELLAND, DANSKA
Površina:
123
Fotografija:
TORBEN PETERSEN

Arhitektonski biro JVA iz Osla, čiji su vodeći arhitekti Einar Jarmund i Håkon Vigsnæs, projektovao je u Danskoj po mnogo čemu interesantan objekat letnje kuće. Ekološki materijali, opšta jednostavnost i čovekomernost projekta, duhovito kompoziciono I funkcionalno rešenje, samo su neke od posebnosti ovog poduhvata.

Ovaj letnjikovac se nalazi  u lepom i vetrovitom seocetu nadomak ostrvskog grada Sjelanda, poznatog po brojnim kućama za odmor. Namenjena je petočlanoj porodici koja ima kućnog ljubimca, psa. Na ovim činjenicama zasnovan je koncept projekta koji se dalje razvijao poštujući klimatsko-geografske uslove lokacije, specifičan ukus investitora, kao i osobeni autorski stav projektanata. Projekat predstavlja u arhitektonskom smislu skup od pet malih objekata organizovanih radijalno. U njihovom središtu je na taj način formirano dvorište, potpuno zaštićeno od vetra. Koncept ovakvog projekta predstavlja zapravo stilizovano minijaturno selo, pri čemu je organizacija prostora preuzeta od lokalnog tradicionalnog tipa seoske kuće sa farmom.

Pet objekata predstavljaju: kuhinju, roditeljski, dečiji, gostinski i komunalni blok. Pored stvaranja prostorne barijere od vetra, ovakva funkcionalno-organizaciona koncepcija zahvalna je u mnogim drugim aspektima. Pre svega, ona je omogućila ukidanje komunikacionih međuprostora u unutrašnjem prostoru (predsoblja, hodnika i sl.) i usmerila odvijanje porodičnog života prema spolja. Time je znatno smanjena bruto korisna površina, te ceo kompleks zauzima površinu od svega 123 m2. Radijalnim rasporedom funkcionalnih jedinica smanjena je razdaljina među njima, a samim tim korisnici su postali međusobno bliži u prostornom smislu.

Na kraju, između objekata kompleksa formirani su novi spoljašnji prostori sa namenom prolaza, prostora za odlaganje, predbašti, bašti, do kojih se direktno i lako dospeva iz središnjeg dvorišta, a koji ipak ostaju zaklonjeni onoliko koliko je korisnicima potrebno.// ek MARE JANAKOVA GRUJIĆ – Više u EKO KUĆI No12