nasa reklama

LA GERIA

Autori:
RUIZ-LARREA & ASOCIADOS
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
GRANADILLA, ISLAS CANARIAS, ŠPANIJA
Površina:
290
Godina realizacije:
2003.
Fotografija:
RUIZ-LARREA & ASOCIADOS

UMESTO DA PROJEKTUJU PRAVOUGAONO ZDANJE SA PROPISANIM STAZAMA I KONVENCIONALNIM PROSTORIMA,  AUTORI OVE BIOKLIMATSKE KUĆE OPREDELILI SU SE ZA OBJEKAT  INTEGRISAN U OKOLNI TEREN, ŠTO JE NAGLAŠENO NJEGOVOM KONTINUIRANO KRIVOM SPOLJAŠNJOM FORMOM.

Ovaj objekat je prvonagrađeni projekat u okviru eksperimentalnog bioklimatskog naselja izvedenog iz konkursa ’’25 bioklimatskih kuća za Tenerife’’. Najrelevantni podaci o održivosti imaju veze sa projektovanjem i dizajnom pasivnih elemenata na ovoj kući, od optimalne orijentacije i južne dispozicije prostora za boravak, preko korišćenja materijala iz okruženja (grubo vulkansko kamenje, reciklirano drvo, staklo, beton, rupičasti bazaltni kamen u bašti) do brižljivo postavljene termoizolacije i hidroizolacije. U ovoj kući ne postoje sistemi za grejanje i hlađenje jer je većim delom ukopana i termički dobro izolovana, čime je ostvaren visok termalni komfor i u letnjem i u zimskom periodu. Tome svakako doprinose i izuzetno pogodni klimatski uslovi.

Inspiracija za kružnu formu objekta potiče iz istraživanja bioklimatskog dizajna jedne poljoprivredne strukture u mestu Gerija, jednom od najpoznatijih na Lansaroteu, ostrvu Kanarskog arhipelaga. Ta istraživanja su usmerena na načine kako da se iskoriste ogromne površine prekrivene vulkanskim peskom, materijalom koji se nataložio posle erupcija vulkana Timanfaia.

Glavni ulaz u kompleks nalazi se na južnoj strani objekta i preseca kružni obodni zid. Kasetirana vitrina koja se nalazi na samom ulazu u kuću, pored toga što na prvi pogled izgleda kao sasvim obična polica predviđena da na njoj bude mali povrtnjak, takođe služi kao paravan za hlađenje vazduha koji struji prema unutrašnjim prostorijama.

Enterijer kuće je veoma jednostavan. Njegova pravougaona osnova otvorena je prema severnoj i južnoj strani i okružena prelepim dvorištima. U produžetku dnevne sobe i kuhinje, u dvorištu je postavljen trpezarijski sto, što ukućanima obezbeđuje prijatnu atmosferu tokom uzimanja obroka.// ek IVANA NIKOLIĆ – Više u EKO KUĆI No08

SPOLJNI ZIDOVI OD KAMENA LOKALNOG POREKLA  NAGLAŠENO KONTINUIRANOM KRUŽNOM FORMOM  DODATNO DEFINIŠU UNUTRAŠNJI PRAVOUGAONI GABARIT SAMOG OBJEKTA I INTEGRIŠU GA U OKOLNI TEREN.

Kasetirana vitrina koja se nalazi na samom ulazu u kuću.

Arhitektura i konstrukcija ovog objekta definisana je kružnom formom.