nasa reklama

KULA KNJIGA U LONDONU

Autori:
PLATFORM 5 ARCHITECTS
Objekat:
ENTERIJER KUĆE
Lokacija:
LONDON, VELIKA BRITANIJA
Površina:
111
Fotografija:
ALAN WILLIAMS PHOTOGRAPHY

SAVREMENA PARADIGMA EKOLOŠKOG I ODRŽIVOG GRAĐENJA ZASNIVA SE NA TEŽNJI KA ŠTO RACIONALNIJEM KORIŠĆENJU PRIRODNIH RESURSA SA PAŽNJOM USMERENOM NA POBOLJŠANJE USLOVA ŽIVOTNOG KOMFORA. JEDNA OD STRATEGIJA KOJE SE SMATRAJU JEDINSTVENIM ‘RECEPTOM’ EKOLOŠKE ARHITEKTURE JESTE PROCES REKONSTRUKCIJE POSTOJEĆIIH OBJEKATA.

Zadatak studija ’Platform 5 Architects’  bio je da preduzme manju intervenciju u okviru  rekonstrukcije jedne gradske viktorijanske kuće u Hempstedu u Londonu. Prvobitni objekat je sadržao neke dekorativne aspekte proistekle iz ‘Arts and Craft’ internacionalnog dizajnerskog i stilskog pokreta sa početka 20. veka koje su vlasnici ovog objekta hteli da zadrže, uz uvođenje intervencija kojima je trebalo da bude stvoren moderan životni prostor.

Stambeni prostor se najviše štedi kada elementi imaju više funkcija. Takav je slučaj i sa ovim enterijerom. U centru kuće koju karakteriše dvostruka spratna visina, smeštene su stepenice koje povezuju ulazni hol i spavaću sobu gornjeg sprata. Veštim dizajnerskim intervencijama stvoreni su zanimljivi prostori koji su i glavna odlika ovog projekta. Nije ovo stepenište samo prostorna nit koja povezuje donju i gornju etažu, već se može posmatrati i kao zasebna celina u okviru koje je formirana velika biblioteka čiji raspored polica izvedenih od furniranog hrasta stvara jak ritmički osećaj kretanja kroz objekat.

Na samom vrhu inkorporiran je i radni sto, čime je stvoren mali studijski prostor sa otvorenim pogledom ka prizemlju. Tokom dana, svetlo drvo i beli zidovi odbijaju dnevnu svetlost, čineći ovaj prostor prijatnim mestom za rad ili opuštanje. Noću, ugrađena LED rasveta transformiše celokupan ambijent, osvetljavajući knjige koje šire meku svetlost po sobi. Efekat postignut ovakvom intervencijom je upravo ta transformacija inače običnog i nezanimljivog hodnika u jedan opuštajući ambijent u kome se vlasnici, pa i gosti, mogu zaustaviti i uživati.

Na zadnjem delu kuće izvedeno je proširenje postojeće kuhinje i stvoren je udoban prostor u kome je  formirano veliko kuhinjsko ostrvo i gde je smeštena trpezarija. Naspramni zid je izveden od opeke na koju naležu vidljive drvene hrastove grede i stubovi koji formirajuju niz niša, što predstavlja važan deo enterijera. Ovakvo rešenje artikuliše strukturu objekta, a prostor trpezarije snabdeva velikom količinom dnevnog zenitalnog svetla preko delimično zastakljenog krova, dok velika zastakljena vrata prema dvorištu omogućavaju neposredan kontakt sa jednostavno i lepo uređenom terasom.

Velika nova vrata i prozorski otvori, uključujući impresivni ugaoni prozor, smešteni su na fasadni zid od opeke kako bi beskompromisno najavili savremeniji izgled objekta i obezbedili jak kontrapunkt tradicionalnoj gradnji okolnih kuća. Takođe, spoljni materijali, u ovom slučaju pretežno cigla i metal, evidentan su kontrast širokoj upotrebi starog i novog drveta unutar kuće.//ek IVANA NIKOLIĆ – Više u EKO KUĆI No14