nasa reklama

KUĆA VRT

Autori:
DE MATOS RYAN
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
BATTERSEA, SOUTH LONDON, VELIKA BRITANIJA
Površina:
179
Fotografija:
HUFTON + CROW

KUĆA KAO CENTRALNA POZORNICA LJUDSKOG POSTOJANJA I NEPOSREDNO VRTNO OKRUŽENJE SA KOJIM SE PROŽIMA, MESTA U KOJIMA SE ODIGRAVA SVAKIDAŠNJICA I MESTA IZ KOGA ČOVEK POLAZI I STALNO IM SE VRAĆA, IMAJU ZADATAK DA USPOSTAVE FUNKCIONALNU I ESTETIČKU SIMBIOZU SVIH PROSTORNIH SADRŽAJA U JEDINSTVEN OBLIK. AUTOR OVOG OBJEKTA USPEO JE TO DA OSTVARI KROZ ODNOS MASE PUNOG I PRAZNOG, OTVORENOG I ZATVORENOG, TOPLOG I HLADNOG, TE OVA KUĆA SVOJIM SKLADOM, LIKOVNOŠĆU I POTPUNOM INTEGRISANOŠĆU SA VRTOM DODIRUJE NAŠA ČULA I UVODI NAS U TAJNOVITI SVET OSEĆANJA I SAZNANJA.

Iako se svojim savremenim oblikovanjem, položajem, neobičnim otvorima i dispozicijom sadržaja izdvaja iz okruženja, ova porodična kuća istovremeno je jednostavna i ne narušava vizuru mesta. Kuća je izgrađena u dvorištu već postojećeg objekta, kao aneks za roditelje sa mlađom decom, dok postojeći objekat postaje dom za stariju decu. Budući da se nalazi u centru Londona, autoru je između ostalog izazov bila i namera da savremenim arhitektonskim vokabularom reinterpretira ideju i poziciju gradske kuće i uspostavi dijalog u zatečenom kontekstu centralnog gradskog jezgra, integrišući ga sa zatečenim i novoprojektovanim zelenilom.

HUMANIZACIJA PROSTORA
Primetno je da je ovo delo nastalo umetničkom obradom jedne misli prema zahtevima i zakonima utilitarnosti, gde su svi oblikovni delovi i detalji povezani u nedeljivu celinu. Rezultat je spokojna i nerazmetljiva kuća sa pet spavaćih soba na spratu i dnevnim prostorom sa kuhinjom u prizemlju. Jedan od zahteva bio je i obezbeđenje od prodora vode, budući da je objekat blizu Temze. To je rešeno podizanjem dva metra visokog bedema od vodonepropusnog betona, od koga je izrađen i pod dvorišta.

U enterijeru je primetno pojednosatvljenje oblika podređeno kompoziciji, ritmu, toplo-hladnim odnosima i kolorističkom sazvučju

Na taj način ispunjen je još jedan zahtev – uživanje u urbanom i modernom načinu života uz očuvanje mira i privatnosti. Na gornjem spratu otvori su pozicionirani na bočnoj i zadnjoj fasadi, a svetlarnici i krovni prozori omogućavaju da prostor bude  osvetljen. Skrivanje gornjeg sprata od pogleda javnosti i otvaranje prema bašti prikazuju bekstvo autora od bezličnog prostora i pomak u pravcu drugačijih i mogućih ostvarenja na planu humanizacije okruženja, kao i samih porodičnih odnosa.//ek Vesna Ravić Više u EKO KUĆI No23

SVEDENOST FORME I JEDNOSTAVNOST GABARITA NAGLAŠENA JE ODNOSOM PUNOG I TEŠKOG NASUPROT TRANSPARENTNOG I LAGANOG, ČIME JE AKCENTOVANA CELOKUPNA KOMPOZICIJA.

Stepenice kao skulptorski oblikovani funkcionalni detalji uspostavljaju sklad odnosa spolja-unutra