nasa reklama

KUĆA SA ŠARMOM DETINJSTVA

Autori:
JEAN VERVILLE ARCHITECTE
Objekat:
JEDNOPORODIČNA KUĆA
Lokacija:
QUEBEC, KANADA
Površina:
176
Fotografija:
MAXIME BROUILLET

SMEŠTENA USRED ŠUME U NESTVARNOM I NETAKNUTOM PEJZAŽU, FA HOUSE DOKAZUJE DA JE MOGUĆE POSEGNUTI PREKO AMBISA NEUTRALNOSTI I BEZLIČNOSTI I KREIRATI PROSTOR KOJI OŽIVLJAVA USPOMENE IZ DETINJSTVA ALI NE KONZERVIRA PROŠLOST KOJA SPUTAVA, VEĆ UVODI AKTUELNE ARHITEKTONSKE DIMENZIJE I INTERPRETIRA ARHITEKTURU SA  SVIM SVOJIM PROTIVREČNOSTIMA BANALNOG I JEDINSTVENOG, JEDNOSTAVNOG I SLOŽENOG.

Svi smo makar jednom doživeli susret sa nekim mestom, predmetom ili delićem životne sredine koji nas je suočio sa proticanjem vremena. Da zaustavimo vreme – ne možemo, ali da zadržimo delić detinjstva u prostoru – to možemo. Ovo je upravo učinio Žan Vervil, autor objekta Kuća Fa u Kvebeku.  Mali objekat se temelji na velikoj ideji koja u sebi akumulira svu moć i energiju arhitekture i time pokreće ceo niz kulturnih i društvenih pitanja, a i sam prostor.

Sanjarski koncept detinjstva
Izgrađena po ugledu na arhetipsku figuru kuće, dvostruka trouglasta prizma savršeno ilustruje detinjstvo  koje kao ideja karakteriše celokupan razvoj ovog projekta. Koncept forme sagledava se kroz interpretaciju dečijeg crteža kuće – četiri zida i kos krov kao osnovni elementi, ali ih je  arhitekta u ovom slučaju umnožio i kombinovao u neobičnim odnosima. Ceo volumen deli se na dva segmenta različite visine i međusobnih proporcija zidova i krova.

Koristeći se kontrastima neprozirnog i transparentnog, tamnog i svetlog, Žan Vervil stvara grafički sklop koji se poput dva velika četinara uzdiže u privatnosti šume, čime pojačava sanjarski aspekt ovog arhitektonskog poduhvata.

Parceli se pristupa sa jedne od podužnih strana, gde je razlika između dvaju polovina objekta posebno jasna i naglašena. Topografija diktira zanimljivu situaciju ulaska: sa leve strane pozicionirano je stepenište koje vodi do nivoa prizemlja gde se spaja sa platformom koja se prostire paralelno sa fasadom. Nad ovom platformom nadvija se krov višeg dela objekata, koji u vidu ogromne konzole štiti prostor ispod sebe  i doprinosi komforu korisnika.

Platforma je važan element u dizajnu ove kuće jer predstavlja simboličnu a i stvarnu vezu između netaknute prirode i izgrađenog prostora. Velike staklene površine sa crnim ramovima dematerijalizuju granicu objekta i pejzaža, te zajedno sa platformom uvode korisnika u svet istovremeno sukobljenog i nedeljivog – mesta i arhitekture, omogućavajući pejzažu da unese delić magije u sam objekat.

PROBLEMI SPECIFIČNOSTI I SAMOOSTVARENJA TRANSPONUJU SE NA ISKUSTVO MODERNOG ŽIVOTA U SADEJSTVU SA OKOLINOM ČIJA SLOJEVITOST POSTAJE MATERIJAL ZA OBLIKOVANJE NOVE PROSTORNOSTI.

Enterijerom kuće dominira netretirani drveni volumen i otvoren plan. Sirovost materijala sa živo obrađenim površinama i naglašenim kontrastom svetla i senke pojačava karakter i unutrašnju energiju prostora. Dnevni boravak, kuhinja i trpezarija smešteni su u prizemlju zajedno sa toaletom i garderoberom. Centralno pozicionirane stepenice vode na sprat, gde su smeštene spavaće sobe i kupatilo, dok se na samom vrhu nalazi otvoren prostor koji se može koristiti za zabavu, rad ili odmaranje.//ek VESNA RAVIĆ – Više u EKO KUĆI No27

Materijali su prirodni i topli.

Izgrađena od arhetipske figure kuće, dvostruka trouglasta prizma savršeno ilustruje detinjstvo.