nasa reklama

KUĆA SA LEED PLATINUM SERTIFIKATOM

Autori:
CAROL RICHARD (RICHARD WITTSCHIEBE HAND - RWH DESIGN)
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
MADISON, WISCONSIN, SAD
Površina:
250
Godina realizacije:
2009.
Fotografija:
ZANE WILLIAMS, BETH SKOGEN

SVET SE MENJA. LJUDI SU SVE VIŠE ZAINTERESOVANI ZA ODRŽIVE ŽIVOTNE IZBORE. ZGRADE SU JEDAN OD NAJVEĆIH POTROŠAČA ENERGIJE I RESURSA. VLASNICI, ARHITEKTI I IZVOĐAČI SVE VIŠE PROUČAVAJU I PRIMENJUJU ODRŽIVU I ZELENU GRADNJU, PA JE TAKO I INTERESOVANJE ZA ZELENE ZGRADE U PORASTU.

Najbolja potvrda neophodnosti ekološkog pristupa građenju predstavlja odluka arhitekata i inženjera koji su profesionalno uključeni u ovakav način dizajniranja i konstruisanja objekata, da za sebe sagrade eko kuću. Tako je pre sedam godina Kerol Ričard, partner arhitektonskog biroa Richard Vittschiebe Hand, osnovanog u Atlanti, kupila plac na Sunset Hills-u, naselju u Medisonu, država Viskonsin, na kome je nakon nekoliko godina nikao nov dom za nju i njenu porodicu, koji je konstruisala u saradnji sa svojim suprugom  Fredom Bergom, mašinskim inženjerom.

Inspiracija i uticaj
Sama parcela se nalazi u zapadnom delu grada, na kilometar od kampusa Univerziteta u Viskonsinu, između gradskih parkova, restorana i golf terena. Objekat je primerenog gabarita i smešten je u mirnom okruženju  sa skromnim kućama. Inspiracija za konstruisanje ovakvog objekta je svakako bila održivost, kao i kvalitet prostora i svetlosti unutar kuće. Najveći uticaj na dizajn imala je skandinavska arhitektura, a razlog je što u Viskonsinu vladaju uslovi slični onima u skandinavskim regionima: izrazita razlika položaja sunca u zimskom i letnjem periodu.

Krajnji rezultat ovog projekta bio je izvanredan – 250m2 ekološki i energetski prihvatljive moderne strukture, integrisan u niz kuća u okruženju, sagrađen u Kejp Kod stilu koji je razvijen u Engleskoj u 17. veku, i koji karakterišu niske široke zgrade sa strmim kosim krovovima, sa vrlo malo ukrasa, veoma jednostavne i simetrično dizajnirane.

Struktura
Kada je reč o strukturi objekta, južna fasada je dizajnirana tako da uhvati što više sunca tokom zime, dok brisoleji tokom leta prave senku i stvaraju prijatniji ambijent unutar kuće. Koncept pasivne solarne arhitekture uticao je na oblik objekta, pa je tako krov blago nagnut od juga ka severu. Sunčeva svetlost koja ulazi u kuću kontroliše se brisolejima koji se nalaze na južnim prozorima objekta. Osim fine regulacije i raspodele sunčeve svetlosti unutar prostorija i kvalitetne zaštite od različitih vremenskih uticaja, brisoleji pružaju i zaštitu od preterane insolacije i štite privatnost od neželjnih pogleda. Pokretne horizontalno postavljene lamele brisoleja omogućavaju prodor sunčeve svetlosti tokom zime duboko u prostor, između oktobra i februara, dok leti, između maja i avgusta, formiraju hlad.

Materijalizacija
Odabir boja u enterijeru i eksterijeru nije slučajan. Shodno veličini prostorije, osunčanosti i orijentaciji prema stranama sveta,  nameni, visini plafona, stilu nameštaja i samom efektu koji se želeo postići, birane su boje za određene prostorije. Skala boja koja je korišćena u eksterijeru je tamna, kako za krov, tako i za sam objekat, tako da se kuća čini manjom nego što zaista jeste. Nasuprot  ovome, materijali koji su korišćeni u unutrašnjosti su svetlih i prirodnih nijansi, kao što je lokalno drvo javora, i zajedno sa svetlim bojama u enterijeru čine da on deluje veći nego što jeste.

KUĆA JE U JULU 2009. GODINE PRIZNATA KAO PRVA SERTIFIKOVANA KUĆA PO LEED PLATINUM STANDARDIMA U VISKONSINU . KAO TAKVA , PRIVUKLA JE IZUZETNU PAŽNJU ‘’ZELENI H’’ ENTUZIJASTA ŠIROM ZEMLJE .

Fukcionalni i energetski koncept
Prizemlje je otvorenog tipa, sa kuhinjom, ostavom i trpezarijom na istočnoj i zapadnoj strani, dok je dnevni boravak okrenut  ka jugu. Otvoreno stepenište vizuelno povezuje sva tri sprata. Gornji nivo sadrži studio, takođe otvorenog tipa, koji gleda na dnevnu sobu. Iza njega se nalazi glavna spavaća soba sa zasebnim kupatilom i garderobom. Podrumski nivo sadrži dve dodatne spavaće sobe, kupatilo, ostavu, radionicu, tehničke prostorije i jedan manji dnevni boravak..//ek IVANA NIKOLIĆ – Više u EKO KUĆI No10

Lokalno drvo javora i svetle boje u enterijeru čine da unutrašnjost objekta izgleda veća nego što jeste

Gornji nivo sadrži studio otvorenog tipa koji gleda na dnevnu sobu