KUĆA OSTRVO

Autori:
2BY4 - ARCHITECTS, REMKO REMIJNSE & ROCCO REUKEMA
Objekat:
KUĆA ZA ODMOR
Lokacija:
BREUKELEN, HOLANDIJA
Površina:
21
Fotografija:
2BY4 - ARCHITECTS

PREDEO DAVNO STVOREN LJUDSKOM RUKOM SADA JE JEDAN OD NAJLEPŠIH PEJZAŽA HOLANDIJE. ZAŠTIĆENO STANIŠTE IZVANREDNE FLORE I FAUNE PRUŽA IDEALNU PRILIKU ZA ODMOR I REKREACIJU I PREDSTAVLJA RAJ ZA PLANINARE, BICIKLISTE I KANUISTE I SVE ONE KOJIMA JE SAN DA IMAJU KUĆU NA VODI.

Na jednom od ovih ostrva, dugačkom sto i širokom pet metara, nastalom iskopavanjem okolnog treseta, arhitekti studija 2by4 projektovali su specifičnu kuću za odmor koja transverzalno preseca ostrvo i na taj način sa njim čini jedinstvenu celinu. S obzirom da šira lokacija predstavlja zaštićeno prirodno dobro, projekat je usaglašen sa  strogim propisima koji su ograničili njegovu veličinu i oblik. Kao rezultat, dobijena je kuća potpuno prilagođena potrebama klijenta, koja obuhvata prirodni kontekst tako što se u njega suptilno uklapa. Njene transparentne fasade oivičene belim ramom stvaraju vizuelni efekat tunela, čime se naglašava uzan i dugačak oblik ostrva. Deo u kome je smešten dnevni boravak može se potpuno otvoriti, čime se kuća transformiše u otvoreni paviljon na obali jezera. Severni stakleni zid se klizno otvara, dok susedni zid, obložen kao i ostatak objekta tamnim drvenim daskama na preklop, zapravo predstavlja ogromna vrata koja se sklapaju. Sklopljena fasada sada postaje apstraktni element, postavljen okomito u odnosu na vodenu površinu iznad koje prividno lebdi. Čelična konstrukcija nosi težinu krova bez potpornog stuba na uglu, da se ne bi ometao pogled.

Otvaranjem ovog dela kuće, drveni pod stambenog prostora stopio se sa terasom i formirao pristanište direktno povezano sa vodom, čime se ukućanima omogućio pristup jezeru iz dnevne sobe. Ograničenje na površinu od 21m2 stavilo je arhitekte pred veliki izazov smeštanja i uklapanja svih funkcija potrebnih za komfor. Efikasan i kreativan pristup projektovanju omogućio je promenu prostora u skladu sa funkcijom. Blagom razlikom u nivelaciji podova, unutrašnjost je podeljena na prostor za ručavanje i dnevni boravak koji se tokom noći koristi za spavanje. Tuš, toalet, kuhinja, plakari i ostava integrisani su u tampon zonu u vidu dvostrukog zida duž jedne strane. Ovaj servisni zid se od najdeblje sredine sužava prema krajevima, kako bi panoramski pogled na pejzaž tekao neometano. Zid može biti modifikovan prema potrebi, čime se prostorna konfiguracija menja.

OGRANIČENJE NA POVRŠINU OD 21M2 STAVILO JE ARHITEKTE PRED VELIKI IZAZOV SMEŠTANJA I UKLAPANJA SVIH FUNKCIJA POTREBNIH ZA KOMFOR. EFIKASAN I KREATIVAN PRISTUP PROJEKTOVANJU OMOGUĆIO JE PROMENU PROSTORA U SKLADU SA FUNKCIJOM.

Sa kopna se čini da kuća elegantno pluta iznad ostrva. Pri dolasku na samo ostrvo, posetioci su najpre vođeni okolo kuće, da bi potom mogli i da uđu. Na ovaj način, kuća i njen kontekst se prikazuju iz različitih uglova. Uzvišeno pristanište na ostrvu kružno je postavljeno oko kuće i spojeno je sa terasom sa suprotne strane. Pod terase zalazi u enterijer dnevnog boravka, gde menja boju i prelazi u ’pijedestal’ za ručavanje i sagledavanje netaknute prirode.//ek ALEKSANDRA ĐURIĆ – Više u EKO KUĆI No20