nasa reklama

KUĆA OD ISTORIJE I PRIRODE

Autori:
MARK WAGHORN ARCHITECTS
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
MONIAIVE, ŠKOTSKA, VELIKA BRITANIJA
Površina:
350
Godina realizacije:
2013
Fotografija:
MARK WAGHORN ARCHITECTS

NOVOSAGRAĐENA SEOSKA PORODIČNA KUĆA SMEŠTENA U OKVIRU KOMPLEKSA JEDNE FARME NADOMAK SELA MONIAVIV NA SEVEROZAPADU ŠKOTSKE, IZDVAJA SE PO DUBINI I KOMPLEKSNOSTI SVOJE VEZE SA OKRUŽENJEM. ODANA JE NEGOVANJU PORODIČNE TRADICIJE I STOPLJENA SA ISTORIJOM I DUHOM MESTA.

Vlasnici imanja, porodica Gurlej, prisutni na ovom prostoru već treću generaciju, želeli su novu porodičnu kuću koja bi bila inovativni putokaz mladim generacijama za život u potpuno ekološkom, održivom i iskrenom objektu, objektu koji je podjednako i novi i stari. U tom smislu naišli su na puno razumevanje projektanta, arhitekte Marka Vagorna, koji je proces projektovanja započeo i završio inspirišući se karakteristikama i logikom samog lokaliteta.
U konstrukciji objekta nazvanog “Three Glens” (Tri klisure) korišćeni su isključivo lokalni materijali koji su ostavljeni u zatečenom, izvornom stanju (kamen, drvo, travnati krov). Princip iskrenosti u arhitekturi poštovan je kako u domenu materijalizacije, tako i u svim ostalim aspektima projekta – organizaciji prostora, funkcionalnim rešenjima, enterijerskom opremanju. Izrazita pažnja posvećena je minimalizovanju energetskog utroška kuće, što se postiže poštovanjem više različitih principa: zoniranje, potenciranje prirodnog osvetljenja, ugradnja izolacije prirodnog porekla, korišćenje solarne energije, upotreba termalne mase i princip prirodne ventilacije (MVHR).

Objekat se sastoji iz dve etaže. U gornjoj je smešten prostrani dnevni boravak, a u donjoj se nalazi ukupno pet spavaćih soba. Veliki prozori sa trostrukim zastakljenjem obezbeđuju dovoljnu količinu dnevnog svetla, a staklo kao neutralni element jedan je od simbola savremenog izraza arhitekture objekta. Garnitura u dnevnoj sobi je organskog, negeometrijskog oblika, a u njenom središtu je smeštena kaljeva peć. Ovakvu postavku ognjišta na mestu porodičnog okupljanja srećemo gotovo kod svih nacionalnih arhitektura.
Trpezarijski sto i banket stolice, kao i podna obloga u dnevnoj sobi, izrađeni su od starih, odbačenih železničkih pragova, koji su rezani, obrađivani i polirani od strane lokalnih majstora. Unutrašnje stepenište kojim se dospeva na sprat napravljeno je od dasaka iz štale, koje su nekada bile ugrađene u životinjske hranilice.

Kamenje prikupljeno tokom raščišćavanja lokaliteta ugrađeno je u monumentalni kameni zid koji prolazi kroz dnevnu sobu. Kože krava sa farme iskorišćene su za tapaciranje nameštaja u kući i kao podne prostirke. Umetnička dela lokalnih umetnika pažljivo su odabrana i postavljena kako u samoj kući, tako i oko nje, u dvorištu. Kameni zid koji se proteže zapadnom stranom kuće nastavlja se i unutar nje, u enterijeru dnevne sobe, tvoreći njegovu pozadinu, da bi na kraju postao eksterijerni zid koji zatvara dvorište. Sa jedne strane, kuća je odličnim sistemom izolacije zaštićena od hladne škotske klime, a sa druge je snažno otvorena i upućena na spoljašnji prostor.

Projekat Three Glens nastao je pod geslom da se sve što je potrebno za kuću i život porodice u njoj, nalazi okolo same kuće, u njenoj najbližoj okolini, na terenu na kome je ponikla i na mestu porodičnih korena. Zbog smelo i neprikosnoveno primenjene ideje održivog dizajna, iskonske povezanosti sa prirodom i njenim zakonima i principa bespogovorne iskrenosti, ova porodična kuća postavlja nove smernice eko arhitekture u stambenoj tematici.//ek Mare Janakova Grujić – Više u EKO KUĆI No11