nasa reklama

KONTRAST KLASIČNOG I MODERNOG

Autori:
DOMINIC PANDOLFINI, PANDOLFINI ARCHITECTS
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
MELBOURNE, AUSTRALIJA
Površina:
143
Fotografija:
RORY GARDINER

DA ARHITEKTURA MOŽE DA NAĐE PUT KA DUHOVNOSTI BEZ POKORAVANJA POVRŠNOM I TRENUTNOM I DA DOGRADNJA NE ZNAČI UVEK SKRNAVLJENJE POSTOJEĆEG OBJEKTA, POKAZAO JE ARHITEKTA DOMINIK PANDOLFINI U PROJEKTU OBNOVE STARE PORODIČNE KUĆE U MELBURNU, GDE REKONSTRUKCIJA KAO TEŽNJA ZA SMISLOM TRAŽI IZRAZ U ENERGIJI STVARALAŠTVA, NASUPROT DESTRUKCIJI SVAKODNEVNICE SAVREMENOG DOBA.

Porodična kuća u Melburnu stara ceo vek pretvorena je u udoban i savremen dom uz korišćenje modernih i ekološki održivih tehnologija i materijala. Autor je, vođen idejom da pronađe najprirodniji pristup samom kontekstu i temi dizajna, rekonstruisao ovu kuću koja se diči kosim krovom i svojom se linijom uklapa u arhitektonski lokalni jezik, a istovremeno mu predstavlja kontrast materijalizacijom i pročišćenim detaljima.

Refleks ambijenta
Koncept novoprojektovanog objekta proističe iz zatečene kuće i ambijentalnih karakteristika lokacije. Novi prostor je zamišljen kao prirodni nastavak postojeće gradnje i figurira kao skladna ekstenzija u prostoru, koja sa starim objektom deluje kao neraskidiva celina. Specifičan ulični korpus mikrolokacije daje ovom kraju posebnu ambijentalnu atmosferu i prepoznatljiv karakter, pa se njegovo očuvanje i pažljiv tretman nametnulo kao prioritetan zadatak pri rekonstrukciji.

Budući da su oblik i forma stare kuće poslužili kao reper i da autor nije želeo da novi objekat vertikalnom kompozicijom naruši identitet mesta, odlučio se za horizontalnu dogradnju, neprimetnu sa ulice. Horizontala koja dominira u arhitektonskom planu, pored funkcionalne i prostorne uslovljenosti sadrži i psihološku konotaciju jer predstavlja uzemljenje, sigurnost, bazu i polazište za dalji rast i uspon.

Ekstenzija- novonastala celina i vrednost
Ekstenzija kuće je tretirana suptilno i nije dozvoljena njena superiornost nad postojećim objektom, već se težilo kreiranju simbioze proširenog i zatečenog dela i njihovoj korelaciji sa kontekstom. Pažljivo odabrani fragmenti sa postojećeg dela objekta transponovani su na apstraktan način i korišćeni su kao prvi korak i vizuelni podsticaj za dalju fazu stvaralačkog procesa, što je rezultiralo kreiranjem prizora koji sadrži optimalan odnos suprotstavljenih elemenata – ekstenzije i postojećeg dela. Ovi elementi, iako namerno jasno podeljeni i razgraničeni, izazivaju senzacije sklada i harmonije. Dramatičan prostor dvostruke visine i dvorišni vrt odvajaju stare i nove delove kuće i jasno ih razgraničavaju, dok kombinacija crnog cinka i betona pojačava utisak prelaska iz jednog prostora u drugi.

Dvorišni vrt je važan deo ovog projekta ne samo kao mesto susreta, već i kao element koji, zajedno sa velikim staklenim panelima oivičenim crnim ramovima, obezbeđuje da prostor bude osvetljen i doprinosi njegovom komforu.

Minimalistička izražajnost
Neposrednost arhitektonskih elemenata i njihovo svedeno oblikovanje sugeriše na minimalistički dizajn koji teži esencijalnom kvalitetu prostora i izvornoj objektivnosti, uklanja neobavezni sadržaj i naglašava duhovnu dimenziju prostora. To je izraz stremljenja da se kroz jednostavan i pročišćen prostor lišen ornamenata i suvišnosti, pronađe čistoća i harmonija događaja koji se u njemu odvijaju.

NEPOSREDNOST ARHITEKTONSKIH ELEMENATA I NJIHOVO SVEDENO OBLIKOVANJE SUGERIŠE NA MINIMALISTIČKI DIZAJN KOJI TEŽI ESENCIJALNOM KVALITETU PROSTORA I IZVORNOJ OBJEKTIVNOSTI, UKLANJA NEOBAVEZNI SADRŽAJ I NAGLAŠAVA DUHOVNU DIMENZIJU PROSTORA

OKoncept pročišćenosti i jasnoće prenosi se i na odabir boja, te tako čiste, nemešane boje otelovljuju sirovost i iskrenost u pristupu. Bojeni elementi u nekim delovima sarađuju i sažimaju se, ali autor više ima za cilj prikazivanje odvojenih kolorističkih sukoba i kontrasta potpomognutih različitom teksturom (crni cink nasuprot svetlom drvetu), te oni doprinose snazi utiska celokupne kompozicije.// ek Vesna Ravić- Više u EKO KUĆI No26

Dvorišni vrt zajedno sa velikim staklenim panelimaobezbeđuje da prostor bude osvetljen./span>