KOLIBA U ŠUMI

Autori:
DE ROSEE SA ARCHITECTS
Objekat:
KOLIBA ZA ODMOR
Lokacija:
NOUVELLES, BELGIJA
Površina:
35
Fotografija:
DE ROSEE SA, WILL SCOTT

SMATRA SE DA SVAKI ARHITEKTA TOKOM KARIJERE, RADEĆI NA RAZLIČITIM PROJEKTIMA, TRAGA ZA SOPSTVENOM SAVRŠENOM KUĆOM. OVU SKROMNU KOLIBU ARHITEKTI SU PROJEKTOVALI I SAGRADILI ZA SEBE, ZA POTREBE ODMORA, DRUŽENJA SA PRIJATELJIMA I RAD. SVOJOM SVEDENOM ARHITEKTUROM I JEDNOSTAVNIM A EFEKTNIM DETALJIMA, ONA PRUŽA PRAVO UTOČIŠTE ZA BEG OD GRADA I STRESA I KONAČNI POVRATAK PRIRODI. PREDSTAVLJA TAKOĐE I POVRATAK ARHITEKTURI ARHETIPA I NJEGOVOJ PRIMARNOJ ULOZI – ZAKLONU U PRIRODI.

Arhitekti londonskog studija De Rosee Sa – Max De Rosee i Claire Sa, sami su sagradili drvenu kolibu na obodu sela Nuvel u Belgiji. Glavna ideja projekta bila je objekat koji će služiti kao gostinska kuća, studio i prostor za odmor i zabavu sa prijateljima. Još jedna zamisao koju je trebalo ostvariti bila je upotreba stabala drveta oborenih u obližnjoj šumi u nevremenu koje je nekoliko godina ranije pogodilo ovu oblast.

Na trakastim betonskim temeljima podignuti su niski temeljni zidovi od cigala. Na njih je postavljena podna drvena konstrukcija od greda. Podna obloga je izvedena od OSB ploča, a isti materijal upotrebljen je i za oblaganje konstrukcije iznutra. Zidna obloga je prekinuta na mestu gde počinje krovna konstrukcija izvedena od rogova i kosih greda koje ih spajaju i time ukrućuju čitavu krovnu konstrukciju. Ova ’igra’ drvenih greda u kontrastu je sa tamnom oblogom krovnih ravni i nema samo konstruktivnu ulogu, već prostoru daruje i dekorativnost, a visinu objekta vizuelno smanjuje, ne umanjujući osećaj prostornog komfora.

Iako ima male gabarite i volumen, koliba je podeljena na tri zone – ulazni trem, dnevni boravak i sanitarni blok. Dnevni boravak zauzima centralni deo i ima direktnu vezu sa prirodom zahvaljujući dvokrilnim vratima kroz koja se pruža pogled na jezero. Ova prostorija je bez pregrada i omogućava različite dispozicije nameštaja i opreme u zavisnosti od trenutne namene – rad, odmor ili druženje sa prijateljima uz roštilj. Jedini fiksni i vidljivi element u kolibi je peć na drva.

Ona enterijeru svojim starinskim korpusom daje rustičnost, dok dimnjačka cev daje industrijski izgled, popularan poslednjih godina. Koliba je opremljena sa samo nekoliko rustičnih komada nameštaja, koji ovom jednostavnom prostoru daju toplinu.  Podjednako zanimljiv industrijski detalj predstavljaju i sijalice okačene o krovnu konstrukciju. Ispred se nalazi terasa – trem, koja omogućava boravak na otvorenom i koja može ugostiti veći broj ljudi.//ek JELENA BLAGOJEVIĆ – Više u EKO KUĆI No20