nasa reklama

KAMEN, MORE I MASLINA

Autori:
TEA HORVAT & RADOVAN ŠOBAT
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
STARA NOVALJA, OTOK PAG, HRVATSKA
Površina:
560
Fotografija:
ROBERT LEŠ

VILA MASLINA, SAVREMENO ARHITEKTONSKO DELO UOKVIRENO IDILIČNOM PRIRODOM,  SUPTILNO SE UKLAPA U PREDEO TEŽEĆI  OSTVARENJU ORGANSKE POVEZANOSTI SA PEJZAŽEM KAKO KROZ VOLUMEN TAKO I IGROM ODNOSA INTROVERTNO/EKSTROVERTNO I SAKRIVENO/IZLOŽENO. ONA NA SOFISTICIRAN NAČIN OBJEDINJUJE PRIRODU, SAVREMENU ARHITEKTURU I TRADICIJU I NUDI NAGLAŠENU SLIKOVITOST I OTUĐENOST OD BUČNE CIVILIZACIJE.

Olive House je projektovana kao porodična vila na ostrvu Pagu u Hrvatskoj. Ova neverovatna kuća dualiteta i kontrasta  sjajan je primer savremenog dizajna zgusnutog u bujnom zelenom okolišu uz samu obalu mora. Primeren odnos prema lokalnom kontekstu, od osnovne ideje do detalja, to je ono što ovu kuću čini jedinstvenom.

NADOVEZIVANJE NA LOKALNI KONTEKST
Ova kuća svojim ukupnim arhitektonskim izrazom pomera granice ustaljenih načina delovanja i uvodi savremene arhitektonske intervencije u postojeće okruženje i tradiciju. Arhitekti su iskoristili i istakli sve kvalitete lokacije kao što su: južna orijentacija zemljišta, pogled na more, blaga mediteranska klima, paško nasleđe gradnje kamenom, tradicija upotrebe drvene građe i autohtona dalmatinska flora.

LAKOĆA I OTVORENOST AMBIJENTA
U funkcionalnom smislu, primenjen je koncept fluidnosti prostora koji rezultira otvorenošću i adaptibilnošću ambijenta. U gornjoj etaži, oko atrijuma, smešteni su osnovni stambeni sadržaji – prema padini kuhinja sa trpezarijom, terasa i letnja kuhinja, a prema moru dnevni boravak sa lebdećom drvenom palubom. Hodnik oko atrijuma je glavna kućna komunikacija na koju se vežu ulazni sklop, stepenište, radna soba i garaža, kao i tri spavaće sobe sa kupatilima. U donjoj etaži su smešteni dodatni sadržaji – vinoteka, tehnički prostor, wellness i teretana.

Fleksibilnost prostora, osim u organizacionoj šemi, ogleda se i u sistemu klizećih drvenih žaluzina koje omogućavaju promenu ambijenta i unose dinamiku i vedrinu. Pozicioniranjem atrijuma kao centralnog elementa, načinom povezanosti sa svim ostalim prostorijama i višesmernim rasprostiranjem vizura prema spoljašnjosti, poštuje se princip negovanja mirnog porodičnog života, pa je atmosfera kojim odiše ova kuća svedena i ozbiljna, a istovremeno umirujuća. Dosluh između čoveka i prirode dati su i kao antiteza bučnom  životu sa gradskih ulica.// ek – VESNA FILIMONOVIĆ Više u EKO KUĆI No16