nasa reklama

INTEGRACIJOM DO POTPUNE PRIPADNOSTI PRIRODI

Autori:
PETRA OSTANEK I TINKA BELTRAM PREKOVIČ , O+P>A
Objekat:
APARTMANI ORTENIA
Lokacija:
PODČETRTEK, SLOVENIJA
Površina:
315

APARTMANE ORTENIA ČINI 6 CELINA PODELJENIH U 3 KUBIČNE FORME SMEŠTENE NA OBRONCIMA PLANINE U MALOM MESTU NA JUGOISTOKU SLOVENIJE. ARHITEKTI SU USPELI DA, VODEĆI RAČUNA O POTREBAMA SAVREMENOG GRADSKOG ČOVEKA, OBJEKAT HARMONIČNO UKLOPE U PRIRODU I DA, PRATEĆI NJENE ZAKONE, NE NARUŠE KRAJOLIK I ISKORISTE OKRUŽENJE KAO ELEMENT ARHITEKTURE.

Projektovanje ugostiteljskih objekata često podleže uticaju niza diktiranih pravila. U hotelijerstvu i ugostiteljstvu kao posebnoj grani, zastupljene su norme koje direktno utiču na projektovanje i dizajn objekata. Standarde postavljaju trendovi, menadžeri, zastupnici velikih lanaca i vlasnici kojima je brza isplativost najčešće jedino merilo uspešnog projekta.  Od ugostiteljstva ne možemo odvojiti pojam luksuza. Luksuz ima svoje kategorije, koje najlakše raspoznajemo po ’broju zvezdica’. Svaka kategorija podrazumeva određenu površinu sobe, sadržaj, raspored, opremu i organizaciju. Ukoliko projektant podlegne nearhitektonskim uticajima i projektuje po volji hotelijera i menadžera koji prate samo pravila biznisa, prostor najčešće ostane bezličan, a arhitektura bezvredna.

Da su se strogo držale pravila, da su pale pod uticaj uobičajenog i standardizovanog, autorke objekta Apartmani Ortenia, Petra Ostanek i Tinka Prekovič,  ne bi proizvele arhitekturu vrednu pažnje. Veliki izazov je bio pred njima, jer su znale da projektuju objekat koji će biti pozicioniran u poetičnom okruženju, na padini ispod dvorca, u malom mestu  na jugoistoku Slovenije – Podčetrtek. Nenarušen, sam sebi dovoljan predeo pun zelenila, kao i prepoznatljivi dvorac na najvišoj koti okruženja, predstavljaju vrlo inspirativne, ali i zahtevne kulise koje lako mogu da se naruže neadekvatnim arhitektonskim odgovorom. Arhitekti su evidento ukazali poštovanje prirodnom okruženju i prepustili su mu dominaciju u odnosu na novoizgrađeni objekat. Svojom arhitekturom autorke nisu htele da naruše zelenu idilu koja vlada padinama pejzaža. Pozicija objekta pokazivala je potencijal integracije sa prirodom.

Savremen pristup projektovanju sagledava se u osnovi objekta. Svaki kubus na nivou višeg terena deli se na dva identična apartmana. Svaki apartman unutar dnevnog prostora ima samo jednu pregradu – zid koji deli spavaću i dnevnu zonu, a jedinice praktično ne poseduju enterijerska vrata, ukoliko ne računamo vrata minimalnog toaleta. Umivaonik i tuš su integrisani sa spavaćom sobom i postaju bitan deo enterijera i prisne, intimne atmosfere. Sve ovo čini prostor fluidnim, protočnim, svetlim i svežim. U nivou suterena smeštene su zajedničke prostorije, pre svega savremeno dizajniran spa koji je konceptualno povezan sa ostatkom enterijera objekta. Atmosfera u spa centru je ista kao i u ostatku objekta. Iako je njegov enterijer nešto tamniji, ipak odiše lakoćom i svežinom. Nema suvišnih pregrada koje bi ’gušile’ prostor.

LIVENI MONOLITNI POD I ČISTE, OŠTRE IVICE ODLIČNO KORESPONDIRAJU SA TRADICIONALNIM ELEMENTIMA. ODABIROM PRIRODNIH MATERIJALA, PRE SVEGA DRVETA, UŠUŠKANIM PROSTOROM I PAŽLJIVOM SELEKCIJOM BOJA, OSTVAREN JE OSEĆAJ TOPLINE U ENTERIJERU.

Eco Ortenia Apartmani sasvim zasluženo sadrže ’Eco’ prefiks u svom nazivu. ’Eco’ karakter ima sam koncept, čija je zamisao da novoizgrađeno ne naruši prirodno, već da korespondira sa njim. Odabir prirodnih materijala i održiv način gradnje garantovali su da će objekat biti energetski efikasan. Savremen, topao, umirujući enterijer obezbedio je zdravo, opuštajuće okruženje, i osećaj potpunog uživanja bez stresa, a to su svakako elementi ’Eco’ arhitekture. To dokazuje da arhitektura može uticati i na okruženje i na ljude tako što će im omogući beg od svakodnevnice u zdrav ambijent prijatnih, komfornih i osunčanih prostora integrisanih u prirodni kontekst.// ekNIKOLA MARAVIĆ – Više u EKO KUĆI No25

U suterenu je smešten spa koji i</stro pored savremenog dizajna i tamnih boja, odaje isti osećaj pripadnosti i intime.

Sa zadnje strane objekta obezbeđen je pristup</stro dvorištu koje će potpuno kamuflirati objekte kad u njemu nabuja zelenilo.