ENTERIJER

Piše:
MR VLADIMIR LOVRIĆ, DIA - GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK MAGAZINA EKO KUĆA

ENTERIJER POTENCIRA ODNOS FUNKCIONALNE STVARNOSTI, KOJA JE ORGANIZOVANA NA HORIZONTALNOM PLANU, I UNUTRAŠNJIH FASADA, VERTIKALNE PROJEKCIJE TE STVARNOSTI. VEŠTINA DA SE ELEMENTI ENTERIJERA REALIZUJU I DA SE RASPOREDE TAKO DA STVORE ILUZIJU PROSTORA KOJI SE KREĆE, ČINI OSNOVU DOBRO PROJEKTOVANIH I OSMIŠLJENIH ENTERIJERA, BEZ OBZIRA NA NJIHOVU NAMENU.

Jedan od najranijih zapisa o razvoju ljudske civilizacije predstavlja pećinsko slikarstvo Altamire i Laskoa. Prelepi ukrasi na zidovima ovih drevnih ljudskih naseobina potvrđuju da je čovekova potreba da oplemeni i obogati svoj životni prostor slikama, reljefima i sitnom plastikom stara koliko i on sam. Ove umetničke intervencije u prvobitnom staništu govore o prisustvu prirodnog instinkta u ljudima koji im nalaže da urede i ulepšaju prostor u kome borave, kao i okolinu tog prostora. Danas ova činjenica mnogima obezbeđuje izvanredan način da pokažu svoju kreativnost kroz dizajn, dekoraciju i opremanje prostora za stanovanje i rad elementima i nameštajem.

Arhitektura je po svojim izvorima i oblicima najbliža geometrijskom simbolu, a proces arhitektonskog projektovanja je u velikoj meri podeljen između umetnosti i nauke. Sve veći stepen tehnološke složenosti objekta zahteva od arhitekte multidisciplinaran pristup ovom složenom poslu i poznavanje konstrukcije materijala, postupaka i tehnologije gradnje, instalacione tehnike, svih grubih i završnih zanatskih radova koji se odnose na unutrašnje oblaganje zidova i plafona, kao i pravila ugradnje fiksnih elemenata enterijera i kompletne enterijerske opreme. Da bi se svi ti elementi uklopili u strukturu objekta i da bi se on artikulisao u prostornom smislu, pred arhitekte, enterijeriste i dizajnere se postavljaju sve složeniji zahtevi za koordiniranjem svih faza i postupaka prilikom projektovanja, razrešavanja i dizajniranja tehničkih detalja koji će omogućiti kvalitetnu realizaciju i eksploataciju objekta, uz unošenje i izazivanje umetničke ekspresije u estetskom i likovnom smislu.

Savremeni enterijer treba da svojom funkcijom, izborom elemenata, obradom i teksturom površina i boja bude prilagođen strogim ekološkim i higijenskim standardima koji obezbeđuju zdravo stanovanje i komfornu upotrebu unutrašenjeg prostora. Prirodno svetlo, kao jedno od najbitnijih elemenata ljudskog života na Zemlji, i u enterijeru predstavlja jedan od najznačajnijih faktora koji omogućavaju zdrav život. Prirodnim i veštačkim putem možemo obezbediti optimalan kvalitet i količinu svetla za udobno stanvoanje i kvalitetno izvođenje različitih radnih zadataka uz značajne uštede energije. Igra svetlosti na površinama, oblicima i teksturama bitno utiče na doživljaj lepote prostora, raspoloženje i atmosferu u prostoriji, i u čoveku postiče optimizam. Pitanja termičke, zvučne, higijenske i vizuelne udobnosti, ključni su elementi generalnog faktora udobnosti. Zbog toga je odgovarajućom termičkom izolacijom objekta, kvalitetnim zastakljenim željenih površina, spoljnih elemata, prozora i vrata, odnosno njihovim pravilnim dimenzionisanjem i orijentacijom, kao i odgovarajućim izborom sistema grejanja, ventilacije i osvetljenja i optimalnom regulacionim na nivou pametnih kuća, u unutrašnjem prostoru moguće obezbediti visok stepen komfora i udobnosti.

Svest o potrebi i značaju očuvanja životne sredine, primene ekološko-energetskih principa i upotrebe ekoloških materijala u projektovanju arhitekture i enterijera, kao i uvođenje novih, čistih tehnologija i vrsta energije, u velikoj meri utiče na instalaciona, a posebno na enterijerska rešenja.

,,SAVREMENI ENTERIJER TREBA DA SVOJOM FUNKCIJOM, IZBOROM ELEMENATA, OBRADOM I TEKSTUROM POVRŠINA I BOJA BUDE PRILAGOĐEN STROGIM EKOLOŠKIM I HIGIJENSKIM STANDARDIMA KOJI OBEZBEĐUJU ZDRAVO STANOVANJE I KOMFORNU UPOTREBU UNUTRAŠNJEG PROSTORA.”

Dizajn, materijali i obrada fiksnih elemenata i mobilijara u enterijeru moraju biti u skladu ne samo sa odgovarajućim standardima po pitanju funkcionalnosti i izdržljivosti, već i sa sveprisutnim ekološkim zahtevima. Odgovornim izborom boja i površinskih obrada svih elemenata enterijera, uz pravilnu negu korišćenjem ekoloških sredstava za čišćenje i održavanje, mogu se otkloniti mnogi zdravstveni problemi korisnika nezdravih kuća.

Dizajn je takođe postao sastavni deo arhitekture i enterijera. Na kvalitet enterijera sve više utiču dizajnerska rešenja unutrašnjih elemenata, upotrebnih predmeta i aparata za domaćinstvo. Da bi dizajn dobio atribut ”dobar”, mora da ispuni niz pretpostavki, počev od funkcije i kvaliteta, preko svrsishodnosti, do trajnosti i prilagodljivosti, a ako je uz to i lep, onda je ispunio i svrhu i cilj. Danas je dizajn prisutan svuda, i sve je dizajn, pa čovek na opštu društvenu težnju i pritisak da bude uniformisan, često odgovara tako što koristeći dizajn i specifičan izbor rešenja izražava svoje lične, drugačije stavove i emocije.

U enterijeru je, za razliku od arhitektonskog oblikovanja, potenciran odnos između funkcionalne stvarnosti, koja je organizovana na horizontalnom planu, i unutrašnjih fasada kao njene vertikalne projekcije. Veština da se elementi enterijera realizuju u određenom materijalu sa svim likovnim i oblikovanim vrednostima, i da se rasporede – pridržavajući se pri tome u grubim crtama geometrijskog poretka – tako da stvore iluziju prostora koji se kreće, svakako čini osnovu dobro projektovanih i osmišljenih enterijera, bez obzira na njihovu namenu.// Mr. Vladimir Lovrić, dia