nasa reklama

ENTERIJER OD SVETLA

Autori:
JAMES DAVIES, PAPER HOUSE PROJECT
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
DEFOE ROAD, LONDON, VELIKA BRITANIJA
Površina:
115
Fotografija:
RORY GARDINER

KADA JE OTKRIO STARO SKLADIŠTE U LONDONSKOM KVARTU STOKE NEWINGTON, AUTOR OVOG PROJEKTA ZNAO JE DA ĆE TU BITI NJEGOV NOVI DOM. SLOŽENA PROCEDURA DOBIJANJA DOZVOLA I NE BAŠ JEDNOSTAVNI USLOVI ZA IZVOĐENJE RADOVA NISU GA SPREČILI DA DIZAJNIRA PROSTOR KOJI ĆE POKAZATI SUŠTINU NJEGOVE POTREBE ZA BAVLJENJEM ARHITEKTUROM.

Nekadašnje skladište u naselju Stoke Newington u Londonu transformisano je u stambenu kuću. Stara struktura od opeka nalazi se na parceli ušuškanoj u gusto izgrađenom gradskom tkivu. Arhitekta James Davies iz studija Paper House Project otkrio je ovu lokaciju sasvim slučajno i rešio je da baš na njoj sagradi svoj porodični dom.

Postupak dobijanja dozvola bio je veoma složen – osim konzervatorskih uslova koji su zahtevali potpunu sanaciju postojeće strukture, problematično je bilo i isplanirati sam proces izgradnje zbog blizine susednih objekata i potrebe da se smanji buka tokom izvođenja radova. Tako su svi elementi kuće prethodno proizvedeni i kao gotove su ih, jedan po jedan, na parcelu donosila tek po dva radnika. Toliko je malo prostora bilo.

Namera arhitekte bila je da unutar kuće stvori enterijer pun svetla koji će predstavljati otelotvorenje njegove ideje o arhitekturi, sa kojom je i kročio u profesiju. Zato je objekat formiran sa dvostrukom spratnom visinom. U prizemlju se nalaze kuhinja sa trpezarijom, dnevni boravak, gostinska soba i ušuškani atrijum. Unutrašnjost je od eksterijera odvojena velikim staklenim površinama fragmentiranim crnom bravarijom, što je karakteristika već više godina aktuelnog industrijskog stila koji je primenjen i u enterijeru kuće.

Iako izrazito minimalistički, enterijer poseduje veliki broj detalja koji ovaj inače hladni izraz čini toplijim –  tu su brojni komadi nameštaja, stepenište i zidne obloge izvedeni od svetlog drveta, različiti materijali upotrebljeni za tapaciranje nameštaja, biljke, a iznad svega obilje prirodnog svetla koje ulazi ne samo kroz zastakljene fasadne površine, već i kroz krovne prozore, što čitavom prostoru omogućava da doslovno blista.

‘Svakodnevno nas inspirišu prostori i mesta u kojima radimo, spavamo, jedemo i u kojima se igramo. Ova kuća je izraz mog ličnog ukusa. Inspirisali su me određeni momenti i prostorna iskustva koja sam doživeo posetivši naselje Albert Docks, kročivši kao tinejdžer po prvi put u Hol turbina u galeriji Tate Modern i boraveći u jednom skladištu tokom rada u Njujorku. Ovo je od samog početka bio veoma složen projekat, ali je vredan uloženog truda,’ kaže arhitekta James Davies.

‘INSPIRISALI SU ME ODREĐENI MOMENTI I PROSTORNA ISKUSTVA KOJA SAM DOŽIVEO POSETIVŠI NASELJE ALBERT DOCKS, KROČIVŠI KAO TINEJDŽER PO PRVI PUT U HOL TURBINA U GALERIJI TATE MODERN I BORAVEĆI U JEDNOM SKLADIŠTIU TOKOM RADA U NJUJORKU. OVO JE OD SAMOG STARTA BIO VEOMA SLOŽEN PROJEKAT, ALI JE VREDAN ULOŽENOG TRUDA’ – JAMES DAVIES, PAPER HOUSE PROJECT.

Rekonstrukcija i izgradnja realizovane na ovoj lokaciji mogu se primeniti na brojnim napuštenim lokacijama po Londonu. Ova kuća povećala je kvalitet postojećih izgrađenih struktura u okruženju i oživela zapušteni deo mirnog stambenog kvarta dodajući mu nove prostorne i oblikovne vrednosti. Lekcija primenljiva svuda.// ekJELENA BLAGOJEVIĆ – Više u EKO KUĆI No23

Fasadna bravarija – poštovanje nekadašnjeg industrijskog karaktera objekta, ali istovremeno i odraz enterijera.