ECO HOUSE 3.0

Autori:
NOEM
Objekat:
KUĆA ZA ODMOR
Lokacija:
CASTELLÓN DE LA PLANA, CASTELLÓN, SPAIN
Površina:
96
Fotografija:
MERITXELL ARJALAGUER

OKRUŽENA PLANINSKIM VENCIMA NACINOANLNOG PARKA VALENSIJE, SERRA ESPADÀ, ČISTOG I SVEDENOG DIZAJNA, KUĆA EL REFUGIO INTELIGENTE PREDSTAVLJA PROTOTIP IDEALNE BIOKLIMATSKE PREFABRIKOVANE KUĆE ZA ODMOR DUŠE I TELA. DELO JE ŠPANSKOG STUDIJA NOEM, KOJI JE ZA SAMO DEVET I PO NEDELJA OD POČETNE IDEJE USPEO DA REALIZUJE CEO PROJEKAT.

Okružena planinskim vencima nacinoanlnog parka Valensije, Serra Espadà, čistog i svedenog dizajna, kuća El refugio inteligente predstavlja prototip idealne bioklimatske prefabrikovane kuće za odmor duše i tela. Koncipirana je i izgradjena u neverovatnom roku od samo devet i po nedelja.  Delo je firme Noem “No Emission”, koja je svoje usluge specijalizovala za projektovanje i izvođenje prefabrikovanih ekosvesnih objekata čija izuzetna milimetarska preciznost i kompletni digitalni proces omogućavaju maksimalnu energetsku efikasnost.

Formalno ustrojstvo kuće se ogleda u kombinaciji  dva prefabrikovana drvena modula, odnosno funkcionalna bloka, i trema čija metalna struktura predstavlja vezu spolja-unutra, otvarajući kuću ka okruženju i brišući formalne granice između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Jedan od modula 9x3m obuhvata tehnički blok kupatila i kuhinje, dvokrevetnu spavaću sobu, kao i multifunkcionalni studio koji takodje može da postane dvokrevetna soba.

Drugi veći modul od 9×4,5m predstavlja čist prostor dnevnog boravka i trepezarije, koji se nadovezuje na južno orijentisani trem i impozatno okruženje. Funkcionalna podela kuće se ogleda upravo u konstrukcija dva drvena modula koje možemo posmatrati i kao dnevnu i noćnu zonu stambenog prostora.

Obzirom da je kompletna kuća proizvedena u radionici firme Noem, na CNC mašinam, greške u proizvodnom procesu su svedene na minimum. Sama kuća je do te mere digitalizovana da je dovoljno putem internet, smart telefona uticati na njeno funkcionisanje. Pola sata pre dolaska u kuću, programiranjem putem GPS signala, kuća će pokrenuti osvetljenje da Vas dočeka.//ek ALEKSANDRA PRAŠTALO – Više u EKO KUĆI No16