ECO HOUSE

Autori:
BOGUSŁAW BARNAŚ, BXBSTUDIO
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
POLJSKA
Površina:
215
Fotografija:
BXBSTUDIO BOGUSŁAW, BARNAŚ TOMASZ JEDRZEJCZAK

ECO HOUSE U POLJSKOJ JE PRAVO UMETNIČKO DELO KOJE SNAGU I ENERGIJU CRPI DELIMIČNO IZ MODERNISTIČKE STILSKE PROFILACIJE I PREDSTAVLJA RACIONALNU SINTEZU OSEĆAJA, ESTETIKE I FUNKCIONALNOSTI, UZ ZNALAČKO UVAŽAVANJE I ISTICANJE KONCEPTA MINIMALIZMA KAO VAŽNOG POKRETAČA CELOKUPNOG PROJEKTA.

Apstrakcija forme
Kao i kod svakog kvalitetnog arhitektonskog oblikovanja, funkcija modeluje formu i određuje njen obim, ali je ne ograničava u smislu kreativne slobode. Forma je frontalne kompozicije, kubična, jasne arhitekturalnosti oblika i naglašene dominacije mase i monumentalnosti.  Apstraktni ansambli čistih linija deluju impresivno i nadrealno u okviru materijalnosti entiteta – drveta, kamena i trave, koji dopunjuju njihov izgrađeni kontekst, te arhitektura postaje prepoznatljiva ne samo po prostoru i formi, već i po izražajnosti onoga što je okružuje. Isticanjem planova i smicanjem volumena postignuta je besprekorna prostornost koja svoju egzistenciju ostvaruje sadejstvom umetničkog i funkcionalnog, punog i šupljeg, grubog i nežnog. Velike staklene površine dnevne zone postavljene nasuprot teških masivnih zidova otkrivaju nameru autora da stvori perceptualnu prazninu i beskrajan prostor bez jasne granice spolja-unutra.

Čulnost materijala
Materijal u arhitekturi predstavlja instrument kojim autor saopštava svoje ideje smeštajući ih u prostor i vreme. Materijalima kao vizuelnim sredstvima otkrivamo značenje onoga što vidimo. Svojom taktilnošću i pokretom, materijali korišćeni u Eco house  predaju prostoru koji grade sva svoja svojstva  i na neki način oni sami daju lični pečat i autentičnost objektu. Beton, drvo i staklo korišćeni u eksterijeru imaju za cilj da apsorbuju dugoročne efekte vremena i uz pomoć svetlosti koja se preliva preko njihovih površina izraze harmoniju odnosa koji nisu samo u vezi sa  arhitektonskim poljem delovanja, već pripadaju i sferi opšteg i svakodnevnog – projektuju odnos čoveka prema okruženju i izgled izgrađene sredine. Neutralnost belog završnog pokrivača simbolizuje otvorenost, čistotu, slobodu i jasnoću i naglašava transparentne staklene površine kao kadrove u koje komponuje elemente i forme iz prirode i arhitekture.

Materijal u arhitekturi predstavlja instrument kojim autor saopštava svoje ideje smeštajući ih u prostor i vreme. Materijalima kao vizuelnim sredstvima otkrivamo značenje onoga što vidimo. Svojom taktilnošću i pokretom, materijali korišćeni u Eco house  predaju prostoru koji grade sva svoja svojstva  i na neki način oni sami daju lični pečat i autentičnost objektu. Beton, drvo i staklo korišćeni u eksterijeru imaju za cilj da apsorbuju dugoročne efekte vremena i uz pomoć svetlosti koja se preliva preko njihovih površina izraze harmoniju odnosa koji nisu samo u vezi sa  arhitektonskim poljem delovanja, već pripadaju i sferi opšteg i svakodnevnog – projektuju odnos čoveka prema okruženju i izgled izgrađene sredine.

NEUTRALNOST BELOG ZAVRŠNOG POKRIVAČA SIMBOLIZUJE OTVORENOST, ČISTOTU, SLOBODU I JASNOĆU I NAGLAŠAVA TRANSPARENTNE STAKLENE POVRŠINE KAO KADROVE U KOJE KOMPONUJE ELEMENTE I FORME IZ PRIRODE I ARHITEKTURE.

Neutralnost belog završnog pokrivača simbolizuje otvorenost, čistotu, slobodu i jasnoću i naglašava transparentne staklene površine kao kadrove u koje komponuje elemente i forme iz prirode i arhitekture. Pored korišćenja prirodnih materijala, autori su se opredelili i za druge vidove obnovljivih izvora energije. Za proizvodnju električne energije koristi se energetski sistem koji kombinuje geotermalnu i hidro energiju.Ovakavsistem obezbeđuje energetski efikasno zagrevanje i hlađenje kuće, a toplotna pumpa zagreva protočnu vodu. // ek VESNA RAVIĆ – Više u EKO KUĆI No25

Betonski zid i stepenište glavni su elementi dnevnog prostora.