CO2 NEUTRALNA KUĆA

Autori:
VELUX GROUP, KATHARINA FEY, PROF. MANFRED HEGGER, TIM BIALUCHA
Objekat:
PORODIČNA KUĆA – REKONSTRUKCIJA
Lokacija:
WILHELMSBURG DISTRICT, HAMBURG, NEMAČKA
Površina:
189
Godina realizacije:
2011.
Fotografija:
ADAM MARK

JEDNA OD TIPIČNIH TRADICIONALNIH KUĆA IZ 1950-IH GODINA U VILHELMSBURGU, NA MIRNOJ HAMBURŠKOJ PERIFERIJI, REKONSTRUISANA JE KROZ ENERGETSKI EFIKASNU GRADNJU U MODERAN I KOMFORAN PROSTOR ZA ŽIVOT. OBJEKAT KORISTI SOLARNU ENERGIJU I PRIRODNU VENTILACIJU, I POSEDUJE BROJNE PROZORE NA FASADI I KROVU. PO SVOM KONCEPTU OVA KUĆA JE CO2 NEUTRALNA, ŠTO PREDSTAVLJA PROTOTIP KUĆE BUDUĆNOSTI.

Nekada skučena i zatvorena struktura male hamburške stambene građevine iz sredine prošlog veka, transformisana je u prostrane prostorije okupane svetlošću, obezbeđujući stanarima najbolje uslove za savremeno stanovanje. Primenjeni princip rekonstruktivne modernizacije pripada tzv. inovativnoj strategiji. Objekat sada sadrži dve dečje sobe, dva kupatila, veliku spavaću sobu, jedinstveni dvnevni prostor i sobu za čitanje. Sobe su smeštene u prizemlju, dok je potkrovlje, kao impozantan i ekskluzivan deo kuće, zbog pristustva najveće količine svetlosti namenjeno zajedničkom životu porodice tokom celog dana, i uključuje kuhinju, trpezariju, dnevnu sobu i prostranu biblioteku.

Kuća osetljiva na svetlost predstavlja prvu nemačku CO2 neutralnu kuću. Nastala je kao eksperiment Velux grupe i oličava nastojanja za aktivnim učešćem u razvoju održive gradnje u budućnosti. Rezultati ovog eksperimenta pokazuju da objekti budućnosti mogu da budu klimatski neutralni, ugodni i atraktivni za stanovanje, uz obilno pristustvo dnevne svetlosti i svežeg vazduha.

Tokom zime, dobitak toplote od pasivnog solarnog grejanja preko krovnih prozora snižava potrebu za dogrevanjem, dok preko leta kapci i roletne na prozorima štite unutrašnjost kuće od pregrevanja. Sami prozori kombinuju optimalne koeficijente solarne propustljivosti (g-value) i toplotnog prenosa (U-value), i suština njihovog postojanja jeste da svedu na najmanju moguću meru upotrebu veštačkog osvetljenja.

Zavisno od parametara temperature, koncentracije ugljen-dioksida i stepena vlažnosti u kući, kontrolni sistem (na solarni pogon) automatski otvara i zatvara prozore, njihove roletne i kapke, kako bi obezbedio udobnu, zdravu unutrašnju klimu, kao i željenu atmosferu u prostorijama.

Kuća osetljiva na svetlost predviđena je da se prilagodi potrebama svojih stanara, a nikako obrnuto. Striktna belina zidova, odsustvo svakog viška, izostanak nepotrebnih detalja, stroga i vrlo jednostavna geometrija arhitektonskih oblika, minimalizam u mobilijaru – sve su to činioci koji stvaraju najpogodniju podlogu za čovekov mir, prijatnost, usredsređenost na sebe i ostale ukućane.  //ek MARE JANAKOVA GRUJIĆ – Više u EKO KUĆI No08

KUĆA OSETLJIVA NA SVETLOST DIZAJNIRANA JE TAKO DA STOJI U HARMONIJI SA OKRUŽENJEM, DA INTELIGENTNO KORISTI ENERGIJU SUNCA I VETRA, I DA PODSTIČE ODRŽIVI STIL ŽIVOTA.

KUĆA OSETLJIVA NA SVETLOST PREDVIĐENA JE DA SE PRILAGODI POTREBAMA SVOJIH STANARA, A NIKAKO OBRNUTO.

Sobe su smeštene u prizemlju, dok je potkrovlje namenjeno zajedničkom životu porodice tokom celog dana.