nasa reklama

CLARKS STUDIO

Autori:
ARRO STUDIO
Objekat:
DIZAJN STUDIO
Lokacija:
STREET, SOMERSET, VELIKA BRITANIJA
Površina:
300
Fotografija:
ARRO STUDIO

PROSTOR U KOME RADIMO ODRAZ JE NAŠEG DUHA I SHVATANJA I UMNOGOME DELUJE NA NAS KAO INDIVIDUE, PA JE VAŽNO DA SAGLEDAMO I DEFINIŠEMO SUŠTINU NAŠIH POTREBA I ŽELJA KOJU ĆE RADNI AMBIJENT OSTVARITI I IZRAZITI. ARHITEKTONSKI STUDIO ARRO USPEO JE NE SAMO DA ODGOVORI NA ZAHTEVE I POTREBE KORISNIKA CLARKS STUDIJA, VEĆ DA SVOJIM ZNANJEM, STRUČNOŠĆU I SENZIBILITETOM DIZAJNIRA PROSTOR KOJI ŠALJE STIMULATIVNE SIGNALE, PODSTIČE POZITIVNE ASPEKTE, TIMSKI RAD I KREATIVNOST.

Dizajn studija Clarks predstavlja rekonstrukciju i adaptaciju fabrike koja datira iz 1825. godine, u kojoj se proizvodio alat za pravljenje obuće. Arhitekti su se pri dizajniranju ovog enterijera vodili mišlju da treba napraviti stimulativan i fleksibilan prostor otvoren za različite intervencije i podložan mogućnostima promene, takav da stvara utisak oživljavanja ljudske volje, nadahnjuje na različite kreativne procese i podstiče uspostavljanje prisnih međuljudskih odnosa.

POKRENUTI PROSTOR
U programskoj organizaciji jasna je podela na zone. U centralnom delu nalazi se veliki hol koji predstavlja ključnu tačku, mesto sastanka i okupljanja zaposlenih. Oko njega su grupisane ostale jedinice – kancelarija direktora, manja sala za sastanke i magacin, zatim deo za skladištenje kože, prostor za opuštanje sa barom i kuhinjom, kao i radni prostor. Ovakav raspored i fragmentovanje prostora naznačava prisutnost unutrašnje logike povezivanja, stvaranja priče, pretakanja. Takve slike aktivno uključuju korisnika i omogućavaju mu vizuelni doživljaj dinamike.
Osnovni kompozicioni arhitektonski elementi karakterišu i konkretizuju izražajni motiv enterijera kroz svaku funkcionalnu zonu pojedinačno. Radni prostor se po potrebi može otvarati i zatvarati preko rotirajućih pregradnih panela, fleksibilan je i zaposlenima obezbeđuje komfor . Postoji dakle i izvesna suprotnost uneta u program – želja da se omogući pokret, ali isto tako i da se omogući mir. U centralnom holu, na mestu okupljanja, nalazi se drveni sto dug 8m koji svojim dizajnom i veličinom simboliše stabilnost i monumentalnost firme i predstavnik je sveobuhvatnog arhitektonskog vokabulara ovog enterijera.

KONTRAST KAO RITAM SUPROTNOSTI
Znalačkim i smišljenim grupisanjem različitih prostornih oblika, materijala i boja ostvarene su homogeno oblikovane celine kroz poštovanje zakonitosti ravnoteže punog i praznog, svetlosti i senke. Boja kao integralni deo oblikovanja prostora direktno utiče na stvaranje estetske impresije, a autori su uspeli da je čvrsto povežu sa plastikom i formom same kompozicije. Polihromija u ovom enterijeru, budući da je pravilno primenjena, od izuzetnog je značaja jer pojačava osećanje zadovoljstva i raspoloženja i stvara stimulativno i inspirišuće okruženje.

Osnovna paradigma je pročišćenost prostora. Svetlost je tretirana kao materijal, a bela boja kombinovana je sa intenzivnim bojama poput crne i crvene. Na taj način stvoren je kontrast koji u posmatraču istovremeno izaziva i uzbuđenje i nedoumicu, pa se tako prostor čini življim i zagonetnijim.Materijali kao nezaobilazni pratioci arhitektonskog stvaranja izražavaju smisao kompozicije i stvaraju poseban umetnički utisak.

U CENTRALNOM HOLU, NA MESTU OKUPLJANJA, NALAZI SE DRVENI STO DUG 8M KOJI SVOJIM DIZAJNOM I VELIČINOM SIMBOLIZUJE STABILNOST I MONUMENTALNOST FIRME I PREDSTAVNIK JE SVEOBUHVATNOG ARHITEKTONSKOG VOKABULARA OVOG ENTERIJERA.

Kombinovanje drvenog nameštaja sa materijalima poput čelika, od koga su izrađeni stubovi, predstavlja mešanje elemenata fine ekspresije sa industrijskim elementima, što se može okarakterisati kao još jedan vid suprotnosti. Primećujemo da je u potpunosti zadržan konstruktivni sistem postojećeg objekta i da on sa karakterom i novim oblikovnim vrednostima prostora čini nedeljivu i neodvojivu narativnu celinu. Opeka je dominantna u radnim prostorijama. Osim što ima ekološke prednosti, ona enterijeru daje intenzivan prijatan osećaj topline.//ek Vesna Ravić
Više u EKO KUĆI No22

Opeka ima ekološke prednosti, a uz nju enterijer poprima intenzivan i prijatan osećaj topline.