nasa reklama

ALPSKA VILA

Autori:
CAMILLO BOTTICINI
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
PASSO DEL CAVALLO, BRESCIA, ITALIJA
Površina:
360
Fotografija:
NICCOLÒ GALEAZZI

PROŽIMANJE SA PRIRODOM, OSVETLJENJE I KADRIRANJE POGLEDA NA OKOLINU GLAVNI SU FAKTORI KOJI SU UTICALI NA PROSTORNU KOMPOZICIJU VILE. ARHITEKTA BOTIĆINI DOKAZAO JE DA JE PROCES PROJEKTOVANJA ARHITEKTONSKOG DELA KOMPLEKSAN ČIN U KOME SU KRITIČKI ODNOS PREMA OKRUŽENJU I STVARANJE NOVIH VREDNOSTI NEODVOJIVI. ON JE OVAJ OBJEKAT U POTPUNOSTI PRILAGODIO TERENU U TEŽNJI DA PRIRODA I ARHITEKTURA ČINE JEDINSTVO.

Ovaj fantastični objekat nalazi se u mestu Paso del Kavalo kod Breše u Italiji, na 700m nadmorske visine, na putu koji povezuje doline Trompia i Sabia. Pejzaž karakteriše otvorena dolina i prostranstvo na jugu i planinski masiv kao kakav monumentalni štit na severu.  Mesto je nadomak grada, ali se stiče utisak da je gradska gužva i buka stotinama kilometara daleko, te ovaj neverovatan krajolik pruža osećaj mira i sigurnosti, mesto koje pruža utočište i savršen kutak za odmor.

Fluidnost prostora
U osnovi kuća je nepravilnog „C“ oblika i može se podeliti na više delova. U zapadnom delu nalaze se tri spavaće sobe, od kojih su dve orijentisane prema unutrašnjem dvorištu koje čini važan deo objekata i spaja sve elemente kuće, a treća, master soba sa kupatilom, usečena je u sam planinski masiv. Na jugu se nalazi prostran i svetao dnevni boravak u čijem je produžetku sa istočne strane smeštena kuhinja sa trpezerijom koja ima duplu visinu. Iznad kuhinje, u potkrovlju, u najisturenijem i najvišem delu kuće, nalazi se studijski prostor. Ovakva organizacija učinila je prostor fluidnim jer se prostorije nižu i nenametljivo pretapaju jedna u drugu, ali svaka ima jasno definisanu sopstvenu funkciju.

Kontrast enterijera i eksterijera
Kompaktnost forme, radikalno odsustvo ornamentike i kombinacija velikih staklenih otvora ka jugu i unutrašnjem dvorištu i minimalnih proreza sa zapadne strane, doprineli su da kuća u isto vreme bude prozračna i otvorena, ali i da sačuva introvertnost u nekim delovima. Mnoštvo sjajnih belih površina, zajedno sa velikim prozorima čini kuću svetlom. Otvoren i prostran dnevni boravak, koji uključuje i kuhinju i trpezariju, nalazi se u prizemlju koje se doživljava kao jezgro kuće, a duplom visinom iznad prostora trpezarije stvara se utisak još veće prostranosti.

OBJEKAT JE NA NEKI NAČIN UTKAN U SAMU PLANINU, ON JEDNOSTAVNO IZRANJA IZ NJE I U OČIMA POSMATRAČA DELUJE KAO NJEN NERASKIDIVI DEO. GABARIT, PROPORCIJE I FORMA OBJEKTA U POTPUNOSTI SU USKLAĐENI SA AMBIJENTOM U KOME SE NALAZI.

Stakleni paneli koji zamenjuju zidove, zajedno sa belim nameštajem i podovima povećavaju osećaj otvorenosti. Neki komadi nameštaja izrađeni su od recikliranog drveta. Toplina drveta i dekorativni elementi uneli su vedrinu i osvežili ambijent. Istovremeno, oni su jedina veza enterijera i eksterijera ovog objekata, jer na fasadi dominira drvo a u unutrašnjosti čiste i bele linije. Iznenađujući kontrast spoljašnjeg i unutrašnjeg uređenja čini kuću živom, okrepljujućom i inspirativnom.//ek VESNA FILIMONOVIĆ – Više u EKO KUĆI No16

Iznenađujući kontrast spoljašnjeg i unutrašnjeg uređenja čini kuću živom, okrepljujućom i inspirativnom.