Search
Close this search box.
congress

Ekološka svest : Look up Konferencija na Kopaoniku

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
eko

LOKACIJA:

Šta je to ekološka svest i o čemu je bilo diskusije na Konferenciji Look up 2023?

Održana 6. i 7. decembra na Kopaoniku, druga regionalna konferencija ekoloških i biznis lidera “Look up” u organizaciji Privredne komore Srbije i partnera, okupila je preko 500 predstavnika biznis sektora i više od 30 eminentnih domaćih i međunarodnih eksperata. Konferencija je bila centar diskusije o aktuelnim izazovima u energetici i ekologiji, ekološkoj svesti takođe stvarajući platformu za razmenu znanja i iskustava.

Panel diskusije, ekološke svesti i ključne tematike

Konferencija je obuhvatila šest sadržajnih panela, fokusirajući se na ključne teme kao što su održivost, dekarbonizacija energetskog sektora, otpornost na klimatske promene, cirkularna ekonomija, zeleni biznisi i finansiranje zelenih biznisa. Ove teme su od ključnog značaja za mikro, male i srednje preduzeća u lancu dobavljača na konkurentnom evropskom tržištu.

Ekološka svest u okviru zelene transformacije i finansijski alati

Siniša Mitrović, direktor Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije, istakao je potrebu za novim finansijskim instrumentima, redizajnom sistema taksi i poreza za približavanje zelenom finansiranju. Posebno je naglasio ulogu ekološke svesti i zelenih obveznica kao atraktivnog instrumenta za velike privatne korporacije u Srbiji. To uključuje i srednje kompanije koje u njima vide priliku za brzi obrt kapitala i unapređenje održivosti.

Ekološka svest i samit Look up na Kopaoniku
Ekološka svest, diskusije i samit Look up na Kopaoniku

Šta nakon Look up konferecije?

Konferencija “Look up” nije samo bila mesto za panel diskusije, već i platforma za susrete i kreiranje preporuka upućenih Vladi Srbije za 2024. godinu. U narednom periodu, očekuje se da će se ove preporuke razmatrati i da će biti preduzeti koraci ka unapređenju ekološke svesti i podršci zelenih inicijativa u Srbiji.

Tehnologije i ekološka svest

Inovacije i napredne tehnologije igraju ključnu ulogu u ekološkoj transformaciji biznisa. Tokom konferencije, diskutovalo se o značaju digitalizacije i primeni pametnih tehnologija u smanjenju ekološkog otiska preduzeća. Razvoj i implementacija čistih tehnologija, kao što su obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost, ne samo da doprinose očuvanju okoline, već i povećavaju konkurentnost kompanija na tržištu.

Podizanje ekološke svesti i uloga obrazovanja

Jedan od panela bio je posvećen važnosti obrazovanja i podizanja svesti o ekološkim pitanjima. Edukacija o održivom razvoju, kako u akademskim krugovima tako i u poslovnom sektoru, ključna je za stvaranje novih generacija lidera koji će biti opremljeni znanjem i veštinama potrebnim za suočavanje sa ekološkim izazovima. Takođe, istaknuta je potreba za jačanjem saradnje između obrazovnih institucija, privatnog sektora i vlade kako bi se unapredila ekološka politika i praksa.

Korporativna odgovornost u službi ekološke svesti

U kontekstu zelene transformacije, veliku pažnju privukao je razgovor o zelenom marketingu i korporativnoj odgovornosti. Razmatrane su strategije kako kompanije mogu efikasno komunicirati svoje ekološke inicijative i prakse potrošačima, kao i značaj transparentnosti i autentičnosti u izgradnji poverenja. Naglašeno je da se kompanije koje aktivno rade na smanjenju negativnog uticaja na okolinu i koje transparentno komuniciraju svoje ekološke ciljeve i postignuća, bolje pozicioniraju na tržištu i stiču lojalnost potrošača

Ekološka svest i look up konferencija
Look up Konferencija

Zelena budućnost u službi ekološke svesti

Budućnosti Konferencija “Look up” na Kopaoniku poslužila je kao snažan podsetnik na to da je zelena transformacija neophodna i moguća. Kroz razmenu znanja, iskustava, i primeri dobre prakse, konferencija je pokazala da su inovacije, tehnologija, obrazovanje, i korporativna odgovornost ključni elementi u kreiranju zelene budućnosti. S obzirom na diskusije i zaključke konferencije, očekuje se da će 2024. godina biti godina konkretnih koraka ka održivom i ekološki osvešćenom poslovanju u Srbiji.

Autor teksta: Radmila Nikić
Pogledajte još:
DEZEEN AWARDS 2024 – dve nedelje do isteka prijava
Svetski brend u proizvodnji sudopera – ALVEUS
NU kolekcija slavina osvaja sedmu međunarodnu nagradu za dizajn u manje od godinu dana