SISTEMI POVRŠINSKOGGREJANJA I HLAĐENJA

Piše:
Srđan Milinković, d.i.m.

KOD POVRŠINSKIH SISTEMA GREJANJA I HLAĐENJA, POVRŠINE PODOVA TREBA KORISTITI PRVENSTVENO ZA GREJANJE, A POVRŠINE PLAFONA PRVENSTVENO ZA HLAĐENJE.

Jedan od najbitnijih, ako ne i najbitniji uslov, da nam u prostorima u kojima boravimo bude prijatno jeste odgovarajuća temperatura. svi znamo da nam je u objektima najprijatnije u proleće i jesen, kada su spoljašnje temperature takve da nam nije potrebno niti grejanje niti hlađenje. sada se postavlja pitanje da li je moguće  objekte zagrejati, odnosno ohladiti tako da se u prostoru osećamo kao u proleće i jesen. Odgovor na ovo pitanje je:  da, moguće je, ali na koji način? jednostavno, treba prostor zagrevati odnosno rashlađivati „neprimetno“. Ne smemo biti agresivni, koristiti vruća grejna tela, sisteme sa intenzivnom cirkulacijom vrućeg odnosno hladnog vazduha, bučne sisteme, sisteme koji skupljaju nečistoće i prašinu. ljudi koji borave u prostoru treba što manje da osećaju rad sistema za grejanje i hlađenje.

Rešenje se nalazi u korišćenju grejnih i rashladnih tela što većih površina i što blažih temperatura. to postižemo sistemima površinskog podnog, zidnog i plafonskog grejanja i hlađenja. Iako se radi o modernim sistemima koji se primenjuju u najsavremenijim objektima koji zadovoljavaju najviše standarde energetske efikasnosti i ugodnosti, ovi sistemi svoje korene vuku još od starog rima. Najstariji primer je „Hipokaust“. stara rimska kupatila zagrevala su se tako što su prilikom gradnje ispod kamenog poda i oko zidova ostavljani vazdušni prostori kroz koje su strujali dimni gasovi i zagrejan vazduh iz ložišta. Na taj način su zagrevani i zidovi i podovi. //ek – SRĐAN MILINKOVIĆ, d.i.m.Više u EKO KUĆI No05

Plafonski sistem panelnog grejanja i hlađenja