EKO ENERGETSKE VESTI

NOVE FID – IN TARIFE ZA OIE

Vlada Srbije usvojila je novu uredbu o podsticajnim cenama za otkup struje iz obnovljivih izvora energije. Ministarstvo energetike je saopštilo da će se iznosi podsticaja, takozvanih fid-in tarifa jednom godišnje usklađivati s iznosom inflacije u evro zoni. Novom uredbom biće smanjena cena za otkup struje iz elektrana na vetar sa 9,5 na 9,2 evrocenta po kilovat satu i biće povećana kvota za otkup sa 450 na 500 megavata. Struja iz solaranih elektrana bi trebalo da se otkupljuje po cenama od 16,25 do 19,77 evrocenti, u zavisnosti od snage elektrane, umesto dosadašnja 23 evrocenta. U novoj uredbi je zadržan period trajanja podsticaja od 12 godina. Predloženo je da se novom uredbom uvedu i fid-in tarife za biogas, kao i otkup struje proizvedene iz solarnih fotonaponskih panela postavljenih na kućama da bi se građani podstakli da više koriste taj izvor energije. Energija iz solarnih panela na objektima za, na primer, objekte instalisane snage do 30 kilovata, otkupljivala bi se po ceni od 20,66 evrocenti za kilovat sat. Uredbom o fid-in tarifama predviđene su i podsticajne cene za otkup struje proizvedene u mini hidroelektranama, iz geotermalne energije i biomase.

SOLARNI TANKOSLOJNI FILMOVI

Nova solarna ćelija tankog filma, dizajnirana od strane inženjera na Stanford univerzitetu, može da se zalepi na neku površinu i potom odlepi sa nje, zadržavajući i dalje svoju efikasnost. Profesor na Univerzitetu Stanford, Siaolin Ženg (Xiaolin Zheng) je osmislila solarnu tehnologiju fotonaponskih filmova koji mogu biti lepljeni i ljušteni. Izum je dobrodošao dodatak industriji obnovljive energije, koja je već navikla na činjenicu da su solarni paneli teški, kruti uređaji sa ograničenjima u pogledu primenljivosti. Ne samo da su nove ćelije fleksibilnije i prilagodljive, već one takođe pokazuju i isti nivo efikasnosti kao i standardni fotonaponski paneli. Nova tehnologija je omogućila a tankoslojne solarne ćelije imaju veću fleksibilnost i potencijal primene, pri čemu je njihova težina smanjena i cena snižena.

SAJAM ZELENE GRADNJE SRBIJE

Međunarodna izložba i konferencija o održivoj gradnji Serbia Green Building Expo održana je, po drugi put, od 27.februara do 1.marta 2013.godine u hali beogradskog Belexpo Centra na Novom Beogradu.

Drugi po redu Serbia Green Building Expo, fokusiran je na najznačajnije segmente održive gradnje: arhitektonsko i inženjersko održivo projektovanje, energetska efikasnost, energetska analiza i sertifikacija (LEED,DGNB), održive proizvode za zelenu gradnju, profesionalni softver i stručna literatura, institucija i udruženja.

ENERGETSKE DOZVOLE ZA MINI HIDROELEKTRANE

Ministarstvo energetike Srbije objavilo je javni poziv za dodelu saglasnosti i energetskih dozvola za izgradnju mini hidroelektrana na 317 lokacija u Srbiji. Izgradnja ovih mini hidroelektana donela bi ulaganje od 120 do 200 miliona evra i 1000 radnih mesta. Ukupna snaga tih mini hidroelektrana je 110 megavata i trebalo bi da proizvode 400 gigavat sati elektricne energije godišnje. Očekuje se da te mini hidroelektrane budu na mreži vec 2015. i 2016. godine, a javnim pozivom su obuhvaćene potencijalne lokacije u 17 opština u Srbiji. Javni poziv je objavljen samo za lokacije koje ispunjavaju sve kriterijume za izgradnju hidroelektrana, uključujći i potreban dotok vode i prema saopštenju Ministarstva “išlo se na sigurne lokacije”. Izgradnja mihi hidroeletrana, deo je Nacionalnog akcionog plana za iskorišćenje obnovljivih izvora energije po kojem bi do 2020. godine udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije u Srbiji trebalo da se poveća na 27%.