OBLAK U VRTLOGU

Autori:
SUP ATELIER
Objekat:
PAVILJON
Lokacija:
PEKING, KINA
Površina:
120
Fotografija:
SU CHEN, CHUN FANG, YINGNAN CHU

VETAR SE UZDIGAO I ZATALASAO OBLAKE NA NEBU. STIH IZ STARE KINESKE POEME POSLUŽIO JE KAO MOTIV ZA STVARANJE NOVOG UMETNIČKOG DELA OD BAMBUSA, TAKOZVANOG PAVILJONA USKOVITLANIH OBLAKA.

‘Tradicija manifestovana kroz savremen prikaz arhitektonskog elementa‘ definicija je načela koga su se držali arhitekti iz studija SUP prilikom kreiranja paviljona koji odgovara svojoj funkciji na maštovit i jedinstveni način. Zamišljen kao multifunkcionalna postavka, paviljon je proizišao iz ideje o vrtlogu koji se uzdiže stvarajući talasasti amorfni oblak koji se na trenutke spušta i dodiruje zemlju. Pokriva površinu od 120m2,i primarno je poslužio kao centralno mesto za dobijanje informacija tokom trajanja Festivala vrtova u organizaciji Šumarskog fakulteta u Pekingu. Sekundarna i trajna funkcija biće mu da omogući okupljanja i rekreaciju studenata na putu do univerzitetskog kampusa.

Centralni trg okružen drvećem, žbunjem, klupama i skulpturama uočen je kao pogodno mesto za postavljanje ovog umetničkog dela. Dizajnerski pristup je u prvi plan stavio bambus kao materijal sa specifično dobrim performansama elastičnosti i savitljivosti, koje su neophodne da se ovakva ideja sprovede u realizovano delo. Noseći stub je glavni motiv koji u kombinaciji sa valovitom nadstrešnicom stvara igru arhitekture i prirode. Veliki vrtlog koji se graciozno uzdiže u nebo, pretapa svoju oštrinu u blage talase i proteže ih duž trga, korespondirajući tako sa okruženjem kroz miran pokret koji odaje zahvalnost za svoje postojanje. Slojevi linijske noseće konstrukcije, zaštitne membrane i mrežastog pokrivača od bambusa daju objektu dadatnu dinamiku. Tokom večeri, paviljon naglašava svoj graciozan pokret pomoću instalacije linijskog osvetljenja postavljene duž centralnog vrtloga.
Paviljon se nalazi na centralnom trgu, u parku blizu univerzitetskog kampusa

Tradicionalni principi korišćenja bambusa u izgradnji integrisani su sa modernism tehnologijama, pa je konceptualni dizajn urađen na samom početku, a zatim je cela zamisao generisana pomoću digitalne simulacije. U poređenju sa tradicionalnim prikazom makere modela, ovakav savremen pristup ima mnogo prednosti, tako da je digitalni model odmah iskorisćen za sagledavanje konstrukcije i proizvodnje elemenata, a zatim i za uklapanje svega na samoj lokaciji. Na ovaj način je konceptualni dizajn implementiran bez greške.

Delimično prozračna, a delom puna formacija pokrivača unosi dodatnu dinamiku i igru svetlosti i senke

Ovaj projekat ima mnogo širi značaj od pukog stvaranja ‘oblaka od bambusa’. Kroz blisku saradnju, arhitekti i izvođači su praktično kreirali prototip koji se može prilagoditi različitim uslovima lokacije i drugačijim funkcionalnim zahtevima, a sve zahvaljujući dobrom spoju i velikoj fleksibilnosti drevnog prirodnog materijala – bambusa. // –ek JELENA ALEKSIĆ

U toku večeri, osvetljenje ističe formu, kreirajući osećaj mirnog skrovišta u srcu prirode