AERO SKLOPIVI VETROGENERATOR

Autori:
MARCOS MADIA, SERGIO OHASHI, HUAN MANUEL PANTANO
Objekat:
SKLOPIVI VETROGENERATOR

KADA GOVORIMO O GENERATORIMA KOJI ZA SVOJ POGON KORISTE VETAR, ODMAH POMISLIMO NA VELIKE VETRENJAČE,  ALI OVAJ  PROJEKAT JE NEŠTO SASVIM DRUGO. PORED TOGA ŠTO SLUŽI SVOJOJ SVRSI, PROIZVODNJI ELEKTRIČNE ENERGIJE PUTEM VETRA, OVAJ GENERATOR JE SKLOPIV ZAHVALJUJUĆI IZUZETNOJ KONCEPTUALNOJ IDEJI TIMA MLADIH DIZAJNERA.

Solarni punjač ili solarni uređaj je sasvim dobra stvar ukoliko živite u području gde postoji dovoljno sunčeve svetlosti. Ako živite u području gde tokom većeg dela godine preovlađuje oblačnost, solarni punjači nisu baš najidealniji. Bolja opcija u takvim slučajevima su vetrogeneratori.

Aero, sklopivi vetrogenerator, je koncept projekat mladih dizajnera sa univerziteta u Buenos Airesu, tima koji čine Marcos Madia, Sergio Ohashi i Huan Manuel Pantano. Osnovna ideja koja stoji iza ovog koncepta je da se proizvede prenosiva vetrenjača koja može da zameni upotrebu mrežnog napajanja u kući tokom prekida u dovodu električne energije ili kada je oblast u fazi oporavka od prirodne katastrofe. Ovakav generator se može koristiti kao zamena za mrežnu električnu struju u malim objektima. Sva oprema koja je potrebna za njegovu montažu može se čuvati na jednom mestu, radi lakšeg daljeg rada oko generatora. Izrađen je od lakih materijala, kao što su karbonska vlakna i aluminijum, koji je pogodan za transport. Podnožje ne izgleda veoma stabilno, jer se ne zakopava u zemlju, a jak nalet vetra može lako ga raznese, jer je napravljen od laganih materijala. Da bi postigao svoju maksimalnu visinu, negde oko 18 metara, teleskopski stub se montira u par jednostavnih koraka. Za samu montažu potrebne su dve do tri osobe.