Alumil Exl1

Da li su 5G i 5G Wi-Fi isto?

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:

Ako ste pomislili ili vam je neko rekao da su 5G mobilna mreža i 5G Wi-Fi mreža isto – niste u pravu! 5G mreža zvanično nije stigla u Srbiju i to je, kako sad stvari stoje u našoj državi, planirano tek za 2021. godinu.

Ipak, u Srbiji radi eksperimentalna 5G mreža i njena bazna stanica postavljena je u Naučno- tehnološkom parku Beograd i dostupna je svima, koji žele da je testiraju kroz primenu 5G rešenja u svojim istraživanjima, servisima ili proizvodima.

Peta generacija mobilnih mreža je nova tehnologija, razvijana od 2008. godine i nema nikakve veze sa tzv. 5G Wi-Fi mrežom. 5G Wi-Fi je skraćenica od Wi-Fi mreže, koja radi na 5 GHz i stabilnija je i veće propusne moći i istovremeno sa manje smetnji od ranije češće upotrebljavane 2.4 GHz Wi-Fi mreže.

5G u smislu mobilne mreže i 5G Wi-Fi nisu isto, jer je 5G (5 GHz) Wi-Fi samo jedan od standarda bežične kućne ili javne mreže, a već je sad dostupan i Wi-Fi 6.

S druge strane, 5G je peta generacija mobilnog interneta, koja donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost, kapacitete i skoro potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka. Brzine koje nudi su do 10 do 100 puta veće od trenutno dostupnih, a očekuje se da će najveću primenu imati u automatizaciji i kontroli proizvodnih procesa, medicini, komunalnim usluga, poljoprivrednoj i automobilskoj industriji.

5G mreža će omogućiti da se uređajima upravlja u realnom vremenu, da zažive mreže velikog broja senzora (Internet Of Things), koje upravljaju gradskim servisima i velikim sistemima (Smart City).

Izvor: National Geographic Srbija

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još: