Exl 0 Saee2023
Exl1

CASA EM TROIA: Harmonizacija čula i misli

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1
Casa 2
Casa Em Troia 00 Ines Cortesao

AUTORI:

INÊS CORTESÃO

OBJEKAT:

PORODIČNA KUĆA CASA EM TROIA

LOKACIJA:

PENÍNSULA DE TRÓIA, GRÂNDOLA, PORTUGALIJA

POVRŠINA:

300 m2 m2

FOTOGRAFIJE:

FG + SG FOTOGRAFIA DE ARQUITECTURA

PROBLEM DIJALEKTIČKOG ODNOSA ARHITEKTURE I OKRUŽENJA, CASA EM TROIA REŠAVA ISTICANJEM IZRAŽAJNE MOGUĆNOSTI SCENSKE STRUKTURE PEJZAŽA. ARHITEKTONSKI ELEMENTI INTERPRETIRANI SU RELACIJAMA DVODIMENZIONALNOG I TRODIMENZIONALNOG, PUNOG I PRAZNOG, OTVORENOG I ZATVORENOG. TAKO SE IZGRADILA ESTETIKA KOJA KORESPONDIRA SA ESTETIKOM SAVREMENOG ARHITEKTONSKOG STVARALAŠTVA.

Primarni problem koji je koncepcijski i suštinski odredio proces realizacije ove građevine jeste potreba ljudi da se pozabave sobom na mestu gde mogu da predahnu od svakodnevnih obaveza. Usklađenost kuće sa prirodom ima za cilj da harmonizuje čula i misli njenih korisnika. Izgrađena na prelepom poluostrvu Tróia u Portugaliji, ova kuća predstavlja harmoničan spoj čoveka, prirode i arhitekture, gde se linearnost forme, sinergija sa okruženjem i prefinjenost enterijera ujedinjuju kako bi se stvorilo jedinstveno iskustvo. Objekat odražava karakter i duh mesta, uključujući kulturu, tradiciju i prirodne karakteristike, što za cilj ima stvaranje harmoničnog i funkcionalnog prostora, istovremeno doprinoseći očuvanju prirodnog okruženja i pejzaža.

Casa Em Troia 46 Osnova 1
Casa Em Troia osnova

OPNA KOJA SKRIVA I OTKRIVA

Intrigantna drvena opna koja se proteže oko cele kuće  element je koji istovremeno otkriva i skriva sami objekat,  čime su autori ispunili jedan od osnovnih principa kojima su se vodili prilikom projektovanja – stvaranje privatnosti za korisnike. Linearna i ritmična struktura kuće dominira prostorom. Obilje zastakljenih površina obezbeđuje ulaz prirodne svetlosti u unutrašnjost. Ova transparentnost stvara jedinstvenu vezu između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora i uklanja granice između prirode i arhitekture.

KROZ PROZORE SE POGLED PRUŽA KA SPEKTAKULARNOM PEJZAŽU, A ISTOVREMENO SE OTVARA PROSTOR PREMA SVETLOSTI, HORIZONTU I PRIRODNIM ELEMENTIMA. POVEZANOST ARHITEKTURE I MESTA STVARA AUTENTIČAN IDENTITET, ŠTO KUĆU ČINI POSEBNOM I PREPOZNATLJIVOM.

Casa Em Troia 18 1
Intrigantna drvena opna koja se proteže oko cele kuće, element je koji istovremeno otkriva i skriva sami objekat.

OPNA OKO OBJEKTA VOLUMINOZNOST FORME NAGLAŠAVA SUKOBOM IZMEĐU OTVORENOG I ZATVORENOG, ČIME DRAMATIZUJE CELOKUPAN PRIZOR I POSMATRAČU DAJE MOGUĆNOST RAZLIČITIH INTERPRETACIJA.

Objekat ne samo da se uklapa u okruženje, već aktivno doprinosi očuvanju prirode i lokalne vegetacije. Pažljivo oblikovana peščara sa autohtonim biljnim vrstama postala je neodvojivi deo kuće. Formirana je od peska uklonjenog tokom izgradnje i nije samo estetski element, već i primer održivosti lokalne flore. Motiv vode korišćen kao  element u arhitektonskom planiranju, pruža estetsko uživanje i osećaj smirenosti. Arhitektura koja je usmerena ka vodi stvara romantičnu vezu između čoveka i prirode i donosi osećaj spokojstva i bezbrižnosti.

PROČIŠĆENOST I OSVETLJENOST

Korisnika u enterijeru dočekuje atmosfera svedenosti, suptilnosti i pročišćenosti. Minimalistički stil preovladava, sa čistim linijama i naglaskom na funkcionalnosti. Prostor je organizovan sa centralnim hodnikom koji vodi do privatnih odaja i dvorišta. Biljke očuvane unutar dvorišta stvaraju dodatnu prirodnu atmosferu povezanosti unutrašnjeg i spoljašnjeg  prostora. Otvoreni koncept omogućava fluidan prelaz između prostorija i stvara osećaj prostranosti i povezanosti sa okolinom. Enterijer je akcentovan pažljivo odabranim komadima nameštaja i dekoracijom koja upotpunjava celokupni estetski doživljaj. Čiste linije, neutralne boje i prirodni materijali dominiraju i stvaraju mirnu i idiličnu atmosferu. Kombinacija drvenih elemenata od smreke i jasena sa mekim teksturama i minimalističkim detaljima stvara toplinu i udobnost.

Obilje prirodne svetlosti dodatno naglašava povezanost sa spoljašnjošću. Pažljivo postavljeno veštačko osvetljenje doprinosi ambijentu tako što u njemu kreira meku i intimnu atmosferu u večernjim satima.

Casa Em Troia 42 1
Čiste linije, neutralne boje i prirodni materijali dominiraju prostorom.

Svedenost dizajna prostora podstiče slikovitost, a stanarima omogućava da se opuste i uživaju u mirnom okruženju. Otvorenost i minimalistički detalji stvaraju prostor za unutrašnju refleksiju, tišinu i opuštanje. Ovakav pristup oblikovanju enterijera podstiče stanare da se povežu sa prirodom i na emocionalnom nivou, uz  kontemplaciju i posvećenost sebi.

Savremena kuća na Peninsuli Tróia nije samo arhitektonski poduhvat, već i izraz filozofije održivosti i odnosa čoveka prema prirodi. Kroz sinergiju sa okruženjem, svedenost forme i pročišćenost enterijera, ova kuća nas podseća na važnost povezanosti sa prirodom i svesnog odnosa prema okolini. Ona postaje mesto koje nas inspiriše da usporimo i da dublje promislimo o našem mestu u svetu. U harmoniji čoveka, prirode i arhitekture pronalazimo sklad i spokoj i otvaramo put ka održivijoj budućnosti.//

ek VESNA RAVIĆ

Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Octothorpe House: Eko kuća u pustinji
LILELO: Novi trend u dizajnu hotela
Kastelaz Hof: Vila u vinogradu