Search
Close this search box.
congress

BAZENI

NAJPOSEĆENIJE
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER
Asset 1

LOKACIJA:


DA LI JE VODA PRIRODNO OKRUŽENJE ČOVEKA? MOŽDA I NIJE, ALI KROZ CELU ISTORIJU POKUŠAVAMO DA JOJ SE PRIBLIŽIMO I UČINIMO JE DELOM NAŠEG ŽIVOTA.

Potreba čoveka da ogradi vodu za svoje lične potrebe  traje oduvek, a bazeni prestavljalju jednu od najstarijih ljudskih tvorevina. Imamo primere još iz III veka p.n.e, gde se na teritoriji današnjeg Pakistana nalaze ostaci “velikog kupatila”. Grci i Rimljani su ih redovno zidali za potrebe sportskih treninga u svojim palestrama. Tada se pojavljuju i prvi privatni bazeni u kućama bogatih građana. Bazen je objekat sa veštački zatvorenom vo­denom masom, namenjen za sport i rekreaciju. Prema nameni, dele se na javne i privatne, prema položaju na otvorene, zatvorene, ukopane i nadzemne.  Po načinu korišćenja izdvajaju se takmičarski, re­kreativni, dečiji, wellness, spa i tematski bazeni. Danas se, zahvaljujući razvoju novih materijala i tehnologija građenja, bazeni mogu naći u bilo kojem obliku.


Klasični bazeni su uglavnom pravilnog pravougaonog, ovalnog ili popularnog “bubreg” oblika.  Plivački rekreativni bazeni mogu biti i manje kade, dimenzija 2.5x5m, koje su opremljene turbojet siste­mima za stvaranje kontra struje, omogućavajući tako plivanje u mestu.  Beskonačni bazeni su objekti koji svojim položajem i oblikom stvaraju iluziju stapanja vodene mase sa hori­zontom. Lenje reke, zmijolike bazenske kade kroz koje se korisnici kreću u krug i koje se, po svom imenu, prave za opuštanje i plutanje u barovima na moru i aqua parkovima. Prirodni bazeni, posebne bazenske strukture gde je kada bazena okružena plitkim gazom u kojem su  zasađene vodene biljke. Oni stvaraju zatvoren ekosi­stem i na jedan prirodan način održavaju vodu.  Bazeni plaže se prave tako da kupač pristupa vodenoj masi iz nulte kote direktno sa obale.


ZAHVALJUJUĆI RAZVOJU NOVIH MATERIJALA I TEHNOLOGIJA GRAĐENJA DANAS SE BAZENI MOGU NAĆI U BILO KOJEM OBLIKU.


Nekada su bazeni predstavljali veoma skupu investiciju i kao takvi su bili građeni uglavnom za javne namene, kao javna kupališta koja su podizala ukupan bonitet određene sredine i kvalitet života njenih stanovnika. Zbog promena u načinu života, socijalnom aspektu koji je donelo novo društveno uređenje, ali i promenom tehnologija izrade bazena i novim vodo­nepropustnim materijalima, bazeni su danas dostupni širem sloju stanovništva i sve više imamo primera pri­vatnih bazena u našem okruženju.


MESTO ZA BAZEN
Unutrašnji bazeni se prave u bilo kojem delu objekta prema internoj organizaciji prostora. Preporučljivo je da zahvate južnu stranu, sa koje mogu da skupljaju što veću količinu sunčeve energije tokom dana i na taj način pomalo funkcionišu kao “trombov zid”.//ek STEVAN VRANEŠEVIĆ – Više u EKO KUĆI No04
Autor teksta: Redakcija
EKO KUĆA je prvi evropski i regionalni portal koji stručnjacima kao i široj čitalačkoj javnosti, nudi celovite informacije iz svih segmenata eko arhitekture i kulture.
Pogledajte još:
Kuća inovativnosti materijala : SALTVIGA HOUSE
Evolucija industrijske baštine: Cukrarna
Spoj prošlosti i savremenosti: Muzej grada Beograda