nasa reklama

ŽIVOT MEĐU KROŠNJAMA

Autori:
STUDIO MK27 - MARCIO KOGAN + SAMANTA CAFARDO
Objekat:
KUĆA ZA ODMOR
Lokacija:
GUARUJÁ, BRAZIL
Površina:
805
Fotografija:
FERNANDO GUERRA

EKOLOŠKI USMERENO PROJEKTOVANJE U SVAKOM SEGMENTU OBLIKOVANJA KUĆE, UZ POŠTOVANJE ORIGINALNOSTI I JEDINSTVENOSTI MESTA VIŠEZNAČNO NAGLAŠAVA SJEDINJENJE UNUTRAŠNJEG I SPOLJAŠNJEG PROSTORA, ALI OSTAVLJA I MOGUĆNOST NJIHOVOG ODVAJANJA, I TO SLOJEVITOM RAZRADOM  TEME  INTROVERTNOSTI NASUPROT EKSTROVERTNOSTI. ODNOS ČOVEKA I PRIRODE VIĐEN JE KAO JEDNO OD FUNDAMENTALNIH ANTROPOLOŠKIH PITANJA, A ARHITEKTURA JE VEOMA BITNA KARIKA KOJA ILI TAJ ODNOS NARUŠAVA ILI GA DOVODI DO STANJA SAVRŠENE RAVNOTEŽE.

Primamljiv tropski predeo, nebesko plavetnilo, beskrajni okean i gusto drveće – detalji su koji na slikovit  način dočaravaju poziciju fascinantne kuće na obali Paulista u Brazilu. Jasno i nesvakidašnje  ustrojstvo sadržaja, odsustvo nepotrebnih detalja i svedena forma, kao i neverovatna igra na temu introvertno/ekstrovertno karakteristike su koje ovu kuću čine suverenom i autentičnom u kontekstu pejzaža u kome se nalazi.

Objekat predstavlja deo prizora koji je, nezavisno od okoline kojoj pripada, likovno potpuno autonoman, dok u isto vreme sadrži optimalan odnos celine i detalja i ostvaruje neraskidivu vezu sa okruženjem. Kuća se sastoji iz tri dela i evidentno je da objekat izbegava tlo razvijajući se vertikalno naviše. Ona nije izgrađena na terenu, već se sa njim stapa i prilagođava mu se. U delu koji izranja iz planine, samo dva stuba dodiruju tlo i na ovaj način centralni volumen  deluje kao da lebdi u vazduhu, između krošnji drveća, sa vizurama ka pejzažu. Dominantno je prisustvo pravih linija i uglova koje autori kombinuju na elegantan i odmeren način. Iako priroda u svojim oblicima obiluje nepravilnostima i različitostima, ova kuća ne predstavlja njenu negaciju, već podstiče urođeni ljudski afinitet prema pronalaženju reda i obrazaca koje prepoznajemo i u samoj prirodi.

Ustrojstvo sadržaja
Programska podela u projektu sasvim je jasna i definisana je nesvakidašnje u odnosu na tipičnu porodičnu kuću. U prizemlju se nalazi soba za decu – igraonica, servisne prostorije, manja dnevna soba sa kuhinjom i spavaća soba. U centralnom delu, koji predstavlja jezgro i glavni volumen objekta, nalazi se šest spavaćih soba sa kupatilima i velika TV sala, dok su na poslednjem spratu smešteni glavni dnevni boravak, velika trpezarija, servisne prostorije i veranda sa bazenom. Sve prostorije su provetrene i osvetljene zahvaljujući kliznim drvenim panelima sa perforacijom, koji se slažu poput harmonike i koje je moguće sasvim raskriliti. Ozelenjeni krov ima aktivnu ulogu kao izolator, a uz to je i jedan od elemenata koji čine da ovaj objekat bude percipiran kao sastavni deo predela koji ga okružuje.

MADA PRIRODA U SVOJIM OBLICIMA OBILUJE NEPRAVILNOSTIMA I RAZLIČITOSTIMA, OVA KUĆA IPAK NE PREDSTAVLJA NJENU NEGACIJU, VEĆ ODSLIKAVA PRIRODNII LJUDSKI AFINITET PREMA PRONALAŽENJU REDA I OBRAZACA KOJE PREPOZNAJEMO I U SAMOJ PRIRODI.

Spoljašnjost materijalizovana drvetom i betonom, živopisna veranda i slobodno prizemlje čine da se  kuća kamuflira u predeo, i da koristi sve prednosti mira koji je okružuje. Na prvi pogled deluje da je unutrašnjost u potpunosti autonomna u odnosu na okruženje. Međutim, hermetičnost i odvajanje unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora samo je jedno od stanja u kojima se ova kuća može naći.//ek VESNA RAVIĆ Više u EKO KUĆI No21