ZELENI HOTEL

Autori:
STUDIO WOHA i PATRICIA URQUIOLA
Lokacija:
SINGAPUR
Fotografija:
INFINITUDE

GRAD SE OPLEMENJUJE UVOĐENJEM ZNALAČKI OBLIKOVANIH HORIZONTALNIH I VERTIKALNIH ZELENIH PROSTORA I VRTOVA JER ONI UTIČU NA STVARANJE ZDRAVIJE MIKROKLIME I PREDSTAVLJAJU PRIJATNA MESTA ZA SUSRETE STANOVNIKA. ZATO URBANISTIČKI PLAN UREĐENJA MODERNOG GRADA 21. STOLEĆA – GRADA ZA LJUDE, TREBA DA BUDE OBOGAĆEN PARKOVIMA I ZELENIM POVRŠINAMA SVIH VRSTA.

Autori hotela Oasia, koji se nalazi u centru Singapura, uspešno su kroz sintezu unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, prirode i arhitekture, dali odgovor na pitanje definisanja održive gradnje visokih struktura u gusto naseljenim centralnim zonama gradova. Zadatak je bio stvoriti jedinstven prostor za komercijalnu namenu udružen sa hotelskim sadržajem. Inovativnim načinom korišćenja zemljišta i građevinskog umeća dobijena je ‘perforirana kula obučena u zeleni plašt’.

Stvoren je specifičan mikroklimat unutrašnjeg atrijumskog prostora sa prirodnim, biljnim osenčenjem. Kula je visoka 190 metara i ima četiri velike terase u okviru gotovo celog gabarita objekta – na 6, 12. i 21. spratu, kao i krovnu terasu na poslednjem, 27. spratu. Ona je zaštićena mrežastom aluminijumskom struktorom na način na koji je definisana i fasada cele kule. Ovu fasadu će postepeno obrasti 21 vrsta puzavica i vinove loze, čije će bujno zelenilo stvoriti živi kontrast sa mrežastom konstrukcijom crvene boje i obezbediti svežiji vazduh u unutrašnjosti, zahvaljujući mogućnosti prirodne unakrsne ventilacije.

Iako su za arhitekturu kule i koncept slaganja njenih slojeva zaslužni autori WOHA studija, stvarni dizajn ‘nebeskih vrtova’ delo je španske dizajnerke i arhitekte Patricije Urkiole. Ona je osmislila uređenje ne samo enterijera hotela, već i svih spoljašnjih prostora.

Dvodelni bazen okružuje restoran koji se nalazi na poslednjem spratu. Većina ugostiteljskih objekata smeštenih na krovovima visokih zgrada kao svoju kompetitivnu prednost nudi mogućnost panoramskog razgledanja okoline. Ovde to nije slučaj. Ovde je obris grada potpuno sakriven vegetabilnom barijerom, što dodatno naglašava nekonvencionalnost u pristupu autora. Umesto pogleda, ovaj krov nudi uživanje u oazi neočekivane intimnosti i spokoja i bekstvo od gradske vreve.