nasa reklama

ZELENA OBNOVA

Autori:
ROBERT MASCHKE, FAIA
Objekat:
JEDNOPORODIČNA KUĆA
Lokacija:
BAY VILLAGE, OHIO, SAD
Površina:
180
Fotografija:
ERIC HANSON

U rekonstruktivnom zahvatu na vikend kući u Bej Vilidžu dominiraju namera za uvećanjemkorisne površine objekta i želja z apostizanjem prisnosti sa prirodom. Uvođenjem zelenog krova i zelene fasade postiglo se i više od standardnih blagotvornih rezultata ovakve arhitekture – prostor je dobio bogatstvo u izrazu, značenju i liku, a teren se najsuptilnije utkao u identitet kuće.

Rezidencija Braler smeštena je u živopisnom krajoliku prigradskog naselja u Bej Vilidžu u državi Ohajo, SAD. Okružen zelenilom, nadomak šume i potoka, objekat je zamišljen kao vikend-kuća za odmor, Na ovoj lokaciji već je postojao stari objekat iste namene. Želja klijenta je bila da na novom objektu bude zadržan njegov stil i osobenost. Eksterijer je u najvećoj meri zadržan, kuća je definisana karakterističnom fasadom od cigala. Iskorak je napravljen jedino u funkcionalnoj podeli prostora i količini prirodne svetlosti u enterijeru. Rekonstruisani objekat okupan je dnevnom svetlošću i vazduhom, a veliki broj otvora preinačen je u staklene zidove – zavese.

Rekonstruktivni projektni zahvat sastojao se u doziđivanju tri prostorne jedinice: galerije, master apartmana i prostrane dnevne sobe. Galerija predstavlja most između stare i nove strukture, a dnevni boravak koncipiran je kao specifičan prožimajući prostor namenjen nadahnutom uživanju u prostoru bez granica. Ove nove odaje dvostruko su povećale korisnu površinu objekta i upotpunile su njegov funkcionalni program. Gledano u celini, arhitektura novog objekta imala je glavni zadatak da čvrsto spoji unutrašnji i spoljašnji prostor, što je najvidljivije u pomenutom konceptu dnevnog boravka – unutrašnje dvorište, koje se zbog strme konstitucije terena nalazi u suterenskom nivou, predstavlja, kao otvoreni dnevni boravak, produžetak njegovog zatvorenog dela. Spojenost ova dva prostora diktiraju klimatski uslovi, a veza među njima zasnovana je na transparentnim, potpuno mobilnim pregradama. Master apartman je smešten na spratu i kao neformalni, najprivatniji korpus kuće ima specifičnu enterijersku stilsku obradu. Otvorenost prema spoljašnjem prostoru i bogatstvo svetlosti karakterišu i njega.

Krajnje zanimljiv karakter nosi peta fasada kuće. Ona je izlomljena i prati funkcionalnu podelu prostora, stvarajući u kompozicionom smislu vrlo dinamičan ritam. Materijalizacija se zasniva na drvenoj konstrukciji i limenom pokrivaču, s tim što je na novom delu kuće sve to obogaćeno još i zelenim krovom. Zeleni krov i zelena fasada na boku objekta, prema stepenastom uzvišenju terena, predstavljaju poslednji autorski potez kojim se brišu granice pejzaža i građene strukture, postojećeg i novog, fasade i krova, gde sve postaje jedinstven prostor. Preimućstvo zelenog krova i fasade iskorišćeno je kao prirodna klimatizacija objekta. S obzirom da se sa strane kuće na kojoj je zelena fasada prostire pristupni put, kao i susedne kuće, ova netransparentna struktura obezbeđuje maksimum intimizacije prostora.

Na ostalim stranama kuće stvorene su vrlo kompleksne vizure prema spolja, sa idejom da se spoljašnji prostor uvuče u unutrašnji.

Enterijer vikend kuće je jednostavan i nosi minimalistički pečat. Primećuje se težnja ka mirnoj i pravoj liniji, rasterećenosti u detaljima i fluidnom karakteru, što sve upućuje na imperative zadovoljenja primarne funkcije – kuće za odmor.
Prostor je beo, oživljen sporadično kolorističkim akcentima. Uz njih, svetlost je glavni likovni protagonista kompozicije. Suživot korisnika sa prirodom primećuje se u svakom prostornom obrisu.//ek   MARE JANAKOVA GRUJIĆ   –   Više u EKO KUĆI No19