nasa reklama

VILA U GERCENU

Autori:
MATTHIAS BENZ
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
GERZEN, NIEDERBAYERN, NEMAČKA
Površina:
304
Godina realizacije:
2008
Fotografija:
THOMAS BENZ, RATHSCHECK SCHIEFER

IZUZETNA ARHITEKTURA MODERNIH I JEDNOSTAVNIH OBLIKA, EKOLOŠKI KONCEPT NEZAVISNE KUĆE I PRELEP PEJZAŽ NE SAMO DA IMPRESIVNO DELUJU NA SVE MEŠTANE MALOG NEMAČKOG GRADIĆA GERCENA, VEĆ SU UČINILI OVAJ DOM SAVRŠENIM UTOČIŠTEM I OBJEKTOM ZNATNO ISPRED SVOG VREMENA.

Ko god je ikada bio na periferiji nekog velikog nemačkog grada zna šta je „tipična nemačka kuća“: obojena jasnim tonom, sa klasičnim prelomljenim krovom i PVC prozorima u svim mogućim veličinama i dimenzijama. Zajedno sa crkvom i železničkom stanicom, ovakve stambene zgrade čine tipični nemački gradić.
Tročlana porodica želela je kuću na periferiji Minhena koja će svojim izgledom poštovati tradiciju, ali će istovremeno biti jedinstvena i savremena. Kuću je trebalo postaviti na parceli površine 2000 m2, na kojoj se nekada nalazila farma. Parcela se nalazi na blagom uzvišenju sa koga se pruža lep pogled na grad. Stroga urbanistička pravila nalagala su tradicionalni kosi krov, a susedi su svakako očekivali da im se ne naruši pogled na dolinu. Projektovanju se prišlo tako da se od unapred određenih pravila ne odstupi, a da se ipak zadrži tradicionalni jezik arhitekture i da se primene inovativna i funkcionalna rešenja. Ovo je podrazumevalo upotrebu materijala koji se mogu reciklirati i primenu savremenih energetskih koncepata.

Usvojena je jednostavna geometrija koja kombinuje dva masivna volumena različita u formi, materijalizaciji i koloritu, a da pri tome ne remete vizure okolnim objektima, nego da ćak i ulepšavaju pogled susedima. Manji volumen ima oblik prizme i obojen je u belo. Bela boja je pravi izbor za deo prostora određen za spavanje i odmor. Krov i fasada volumena u kome su smeštene zajedničke prostorije obložen je tankim kamenim pločama. Specijalista za radove sa kamenom, Raček Šifer, obratio je posebnu pažnju na obradu i detalje uglova. Savršena integracija objekta u okolinu postignuta je tako što su volumeni izvedeni monolitno, sa kaskadiranjem nivoa unutrašnjeg prostora u skladu sa nagibom terena.

Krov prelomljene forme takođe prati nagib terena, a njegov svilenkasti sjaj potiče od fasadnog kamena starog 400 miliona godina. Da bi se dobio koeficijent termičke provodljivosti od 0.14 W/m2K u proseku za sve fasade, korišćeno je drvo sa flah izolacijom, celuloza i table od drvenih vlakana.

UKUPNA POTROŠNJA ENERGIJE OVOG DOMA JE ZA 65% NIŽA OD VREDNOSTI KOJE DOZVOLJAVAJU NEMAČKE ENERGETSKE NORME (ENEV). U DRUGOJ FAZI, KUĆI ĆE BITI DODATI FOTONAPONSKI PANELI I KOLEKTORI KIŠNICE, ŠT O ĆE ZAOKRUŽITI NJEN EKOLOŠKI KONCEPT.

Toplota za grejanje se obezbeđuje preko geotermalne pumpe čije cevi sežu do dubine od 35m i koriste toplotu koju stvara i čuva zemlja. Veliki prozori postavljeni na južnoj fasadi daju maksimum prirodnog dnevnog svetla, a visina od 4m, koja kompenzuje nagib terena, idealna je za korišćenje prirodnih vazdušnih struja koje, krećući se niz padinu, provetravaju unutrašnjost objekta leti.// ek Marija Velović – Više u EKO KUĆI No6

Ostakljen zid u trpezariji gleda prema nadstrešnici za automobile, što je savršeno rešenje za one koji obožavaju svog ljubimca na četiri točka.

Paleta boja u enterijeru kombinuje belu, zelenu i braon na elementima od drveta.