nasa reklama

RENOVIRANJE STARE KUĆE

Autori:
Ashton Porter Architects
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
TWICKENHAM, LONDON, VELIKA BRITANIJA
Površina:
165 M2
Fotografija:
Andy Stagg – Ashton Porter Architects

Arhitektura viktorijanskih kuća obično izgleda veliko i impozantno, pa i čak i kad su same kuće male. Većina njih je stara više od 100 godina, ali mnoge su u 21. Veku obnovljene. Ova stara viktorijanska kuća dobila je moderno minimalističko proširenje zahvaljujući odličnom pristupu arhitektonskog biroa Ashton Porter Architects.

Nakon proširenja i renoviranja, ova stara viktorijanska kuća u Londonu dobila je potpuno drugačiji, savremen kontekst. Kada je reč o gabaritu objekta, intervencija je bila minimalna, ali zahvaljujući suptilnim tehnološkim rešenjima uklonjeni su prednji delovi fasade koji su preseljeni  na bočne delove objekta, čime se dobilo izuzetno interesantno rešenje. Kao i u prethodna dva projekta ovog biroa, kuća otvara nove funkcionalne prostorije promovišući izuzetne estetske vrednosti.

Zahtev klijenta bio je jednostavan, da kuća bude fleksibilna za život jedne porodice. Bili su otvoreni za nove ideje, i prihvatili su da je savremeni pristup najbolje rešenje kako bi se ispoštovale kvalitetne postojeće strukture objekta. U okviru celog objekta postoji 12 konzolnih rešenja. Neka su diskretna, neka očigledna, ali svakako razbijaju konvenciju i monotoniju prvobitnog tradicionalnog objekta.

Korišćenjem fragmenata prvobitne strukture i reorganizacijom unutrašnjeg prostora, arhitekti su uspeli da uvuku  više prirodnog svetla u enterijer. Kuća sada poseduje lep otvoreni raspored pun prirodnog svetla.

U podrumskom delu objekta, sa dvorišne strane, nalaze se kuhinja, trpezarija i radna prostorija, dok se sa prednje strane nalaze garaža i gostinska soba. U prizemlju su dnevne prostorije i studio, dok se na prvom spratu nalaze tri spavaće sobe i dva kupatila.

Svetlo kao moćan alat u enterijeru za sobom vuče senku, koja prostor može učiniti vrlo interesantnim – ponekad mističnim, ponekad snenim, a nekad tako budnim i svežim. Neki delovi prostora mogu se sakriti, a neki razgolititi i predstaviti u punoj svojoj snazi. Vođeni ovom filozofijom, arhitekti su u novom dnevnom boravku, sa ulične strane, stari zid od opeke za nijansu isturili ka spoljašnjem prostoru, formirajući tako praznine između fasada kroz koje prodire svetlost u sam enterijer.

Sa druge strane, okvir koji se kroz dnevni boravak konzolno proteže ka bašti, formira natkriveno čelično stepenište koje povezuje životni prostor kako sa baštom, tako i sa novom kuhinjom i trpezarijom, koje se sada nalaze u podrumskom delu. Dvostruka visina stakla podrumskih prostorija proteže se sve do prizemlja, čime se studio spaja sa novim rešenjem kuhinje. Sve prostorije i dalje odišu viktorijanskim stilom, u nekim zonama kontrast između starog i novog se pojačava, ali ipak savršeno vlada ovim prostorom.

U celokupnom enterijeru ovog objekta dominiraju svetli tonovi, što u skladnom odnosu sa velikim brojem staklenih površina čini da prostor odiše pozitivnom energijom. Sjajne bele površine i otvoreni prostori, zajedno sa velikim prozorima, čine da kuća bude iznenađujuće vazdušasta. Svetli zidovi pružaju dosta prozračnosti, dok čisto beli plafon zadržava svež, moderan osećaj i otvara enterijer. Savremeniji materijali korišćeni su više u enterijeru, čime je omogućena udobnost življenja po meri modernog čoveka.

Kada je reč o eksterijeru objekta, uglavnom je zadržan stari izgled, dok su samo neki delovi, detalji objekta, obloženi toplim, prijatnim i prirodnim materijalom kao što je drvo.

Rekonstrukcija ovog objekta dobila je priznanje za najbolje rekonstrukcijsko rešenje “Grand design best extension“ 2013 godine. Novi dizajn, koji je pored belog enterijera podrazumevao i stvaranje novih otvora za prodor prirodne svetlosti, obezbedio je svež izgled prvobitnoj tradicionalnoj kući.

//ek Ivana Nikolić