Vikendica

Autori:
Arhitekte Nikos Lykoydis, Ismene Papaspiliopoulou
Lokacija:
Krit, Grčka
Površina:
216
Godina realizacije:
2018
Fotografija:
George Anastassakis

Dizajn ove vikendice je u skladu sa svojim prirodnim okruženjem zbog svoje veličine i materijala koji je korišćen. 

Upotreba prirodnih materijala, poput lokalnog kamena i prirodnog drveta, pojačava međusobnu povezanost između ove zgrade namenjene za ljude i prirodnog sveta.

Oslanjajući se na planinsku stenu gotovo na vrhu rta Koutoulos, integrisana u divlji pejzaž i napravljena od zemljanih materijala, ova izdužena vikendica je zaštićena od severnog vetra i gleda na zapadno Kritsko more prema jugu.

Čvrst zid u obliku slova Lsagrađen od kamena, služi kao nastavak planine i definiše raspored svih unutrašnjih prostora

Dve jasne strukture, od kojih se jedna sastoji od dnevnog boravka, kuhinje i trpezarije, a druga od spavaćih soba, međusobno su povezane dugačkim poluotvorenim dnevnim boravkom, počevši od stene i završavajući se na uzdignutoj platformi koja pluta između planine i mora, neba i zemlje.

 Ploče od betona sive bojepremaz gline u boji tla na spoljnim zidovima, metal, prirodno drvo i lokalni prirodni kamen osnovni su materijali ove vikendice. 

ONO ŠTO OVU VIKENDICU ČINI SAVRŠENIM MESTOM ZA ODMOR JESTE NJEN SAVRŠENI SKLAD SA PRIRODOM KOJA JE OKRUŽUJE – ŠTO ZBOG ISKLJUČIVO PRIRODNIH MATERIJALA KOJI SU KORIŠĆENI ZA NJENU IZGADNJU, ŠTO ZBOG SVOJE STRUKTURE I OBLIKA.

Prirodni materijali čine da vikendica deluje kao produžetak prirodnih lepota koje je okružuju

Upotreba prirodnog kamena je prisutna kako u spoljašnjosti vikendicetako i u unutrašnjosti