nasa reklama

UTOČIŠTE U PUSTINJI

Autori:
IMBUE DESIGN-CHRISTOPHER J TALVY, HUNTER GUNDERSEN, MATT SWINDEL
Objekat:
KUĆA ZA ODMOR
Lokacija:
TORREY, UTAH, USA
Površina:
125
Fotografija:
IMBUE DESIGN

OVA NEOBIČNA BIOKLIMATSKA KUĆA JE STVORENA DA BUDE UTOČIŠTE U PUSTINJI. POŠTUJUĆI SVOJU OKOLINU, EGZISTIRA U HARMONIJI SA NJOM, I PRUŽA SAVRŠENO MESTO ZA ODMOR I RAZMIŠLJANJE. KORIŠĆENI MATERIJALI I DIZAJN SU U FUNKCIJI SMANJENJA POTROŠNJE ENERGIJE, DOK FOTONAPONSKI SISTEM OBEZBEĐUJE NEOPHODNU ELEKTRIČNU STRUJU.

Projektovanje objekta usred pustinje, koji neće narušiti kontekst svog okruženja, bio je složen zadatak za arhitekte Imbue Design-a, dok je izgradnja ove kuće za odmor i meditaciju u mestu Tori, u Juti, u teškim uslovima pustinjske klime predstavljala pravi podvig. Klijent je bila poslovna žena iz Solt Lejk Sitija, koja je tražila od arhitekata da sagrade ‘eko-frendli’ dom koji bi se utopio u okolni pejzaž. Locirana na jednom uzvišenju usred neravnih vulkanskih stena i čvornovatih žbunova kleke, ova kuća se uzdiže iznad pustinjske doline, i iz nje se pruža spektakularan pogled na nacionalni park Kapitol Rif. Po želji klijenta, kuća je morala da pruži izolovan prostor za meditaciju, prostor za manja okupljanja i prostor za rad. Ovo mešanje svakodnevnih aktivnosti sa jedinstvenim trenucima osame, ima za cilj da pruži bogat i raznovrstan život korisniku kuće. Glavni prilaz kući je sa gornje strane, preko krovne terase koja je rešena kao paluba. Obložena je izdržljivim drvetom brazilskog oraha, koje odoleva surovim pustinjskim uslovima i ponaša se kao dvostruki krovni sistem za ublažavanje solarnih toplotnih dobitaka. Krovna terasa služi kao prostor za osmatranje i meditaciju. Na istom nivou se nalazi i kancelarija sa prelepim pogledom na okolni pejzaž. Sa palube se stepenište spušta do glavnog ulaza u kuću i ujedno ga zasenčava i štiti od pustinjskog sunca. Na glavnoj, nižoj etaži, nalaze se: spavaća soba, gostinska soba i objedinjen prostor kuhinje, trpezarije i dnevne sobe. Crveno spiralno stepenište povezuje iznutra prostor dnevnog boravka sa kancelarijom na gornjem nivou.

Natkrivena terasa u prizemlju omogućava produžetak dnevnog boravka u otvoreni prostor, ili u još jedno područje za odmor i opuštanje. Stakleni klizni portal dnevnog boravka ukida granicu koja prostor dnevne sobe deli od terase  koja se, zahvaljujući istoj podnoj obradi, doživljava kao njen prirodni produžetak. Ova povezanost unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora velikom prozorskom površinom koja ide od poda do plafona i proteže se celom širinom prostorije između zidova, nudi izuzetan pogled na prirodno okruženje – ogromne crvenkaste visoravni od vulkanskih stena i čvornovato žbunje kleke. Enterijer karakterišu beli zidovi i tamna betonska obloga. Ideja arhitekata je bila jasna: postaviti neutralno platno na koje vlasnik sam nanosi boje kroz sopstveni izbor nameštaja i umetnina. Velike prozorske površine u svakoj sobi stvaraju neprekidan tok energije iz jedne oblasti u drugu, čemu doprinosi i odsustvo pregrada i vrata. Svaki prostor otvara novi momenat, jer otkriva nešto drugačije, ali odražava i jedinstvenost celine. Pustinjska klima je ekstremno topla i suva, ali se u ovom objektu samo pomoću zasenčanja i prirodnom ventilacijom održava ugodna temperatura.

Kada je leti toplo, kuća se prirodno hladi korišćenjem ‘efekta dimnjaka’ koji se zasniva na strujanju vazduha usled razlike u gustini, tj. pritisku vazduha koji vlada u spoljašnjoj sredini i u unutrašnjosti zgrade. Topao vazduh se diže zato što je lakši od hladnog i izbacuje se kroz svetlarnik na vrhu stepeništa, a smanjenjem pritiska u podnožju zgrade, svež, hladniji vazduh ulazi preko niskih prozora ili drugih otvora. Izbacivanje toplog vazduha se pospešuje ventilatorom postavljenim na vrhu stepeništa, koji se snabdeva energijom iz fotonaponskih panela. Stambeni prostor površine 125m2  nema klima uređaje i koristi energetski efikasne uređaje i sisteme.

PUSTINJSKA KLIMA JE EKSTREMNO TOPLA I SUVA, ALI SE U OVOM OBJEKTU SAMO POMOĆU ZASENČANJA I PRIRODNOM VENTILACIJOM ODRŽAVA UGODNA TEMPERATURA. STAMBENI PROSTOR POVRŠINE 125M2  NEMA KLIMA URAĐAJE I KORISTI ENERGETSKI EFIKASNE UREĐAJE I SISTEME

Spoljni zidovi koji prate formu palube, obloženi su kamenim zidom koji je napravljen popunjavanjem velikih pocinkovanih čeličnih kaveza stenama vulkanskog porekla sa lokaliteta. Osim što vizuelno utapa kuću u okolni teren, funkcija kamenog zida je da napravi termičku masu koja usporava prenos toplote. Gde god je bilo moguće, birani su materijali sa lokalnog područja, zbog njihove izdržljivosti i veze sa prirodom.  Na krovu kancelarije instaliran je fotonaponski sistem za napajanje kuće električnom energijom.// ekMARIJA VELOVIĆ- Više u EKO KUĆI No10

Na spratu se nalazii kancelarija sa prelepim pogledom na okolni pejzaž.