nasa reklama

TINAʹS HOUSE

tinas barnhouse cover velika
Autori:
VARDASTUDIO Architects + Designers
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
PAFOS, KIPAR
Površina:
183
Fotografija:
CREATIVE PHOTO ROOM, MARIA EFTHYMIOU

STAMBENI OBJEKAT TINAʹS BARNHOUSE PROJEKTOVAN JE ZA MLADU PORODICU ČIJI JE ZAHTEV BIO DA SE NA MODERAN NAČIN INTERPRETIRA KUĆA U STILU AMBARA. OVAJ ZAHTEV ODREDIO JE FORMU KUĆE I NJENU UNUTRAŠNJU ORGANIZACIJU, KAO I UPOTREBU DVOVODNOG KOSOG KROVA.

Ovakva vernakularna forma kombinuje se sa jednostavnim, modernim detaljima i tradicionalnim materijalima što rezultira intimnom, toplom estetikom. Čelična struktura obavijena je sistemom izolovane fasade koja se nastavlja do krova kako bi se izbegli termalni mostovi i objektu dao uniformisan izgled. Izgrađeni volumen naglašen je upotrebom lokalnog kamena u eksterijeru i drvenih letvi na kosinama plafona. Rezultat je prostor koji naglašava tradicionalne forme i materijale sa dodatkom savremenih detalja i estetike.

Krov je produžen u odnosu na volumen kuće kako bi istovremeno služio kao nadstrešnica za verandu sa otvorenom kuhinjom i trpezarijom i time naglasio da je veranda sastavni deo dnevnog prostora. Toplina drvenog plafona od iroko letvi u kontrastu je sa hladnim, uglačanim betonskim podovima, a istovremeno povezuje verandu sa enterijerom, prostorom za roštilj i kuhinjom. Kuhinja je otvorena u vidu galerije, široka i profesionalno opremljena, budući da je vlasnik po zanimanju kuvar i zaljubljenik u hranu. Kuhinjsko ostrvo je istovremeno i bar za doručak, a njegova svetla, bela mermerna masa suprotna je toplini drveta i betona.

Tavanski prostor nalazi se iznad spavaćih soba i kupatila i doseže do ivice dnevne sobe. On predstavlja dodatni, fleksibilni prostor, dovoljno veliki da se u njega može smestili i krevet po potrebi. Zbog toga što se završava uz ivicu dnevne sobe, ovo je idealan prostor za dečju igru. Sve spavaće sobe imaju velika staklena klizna vrata koja uvode dnevnu svetlost i otvaraju se direktno na verandu koja se prostire duž objekta. Veličina i otvoreni raspored prostorija nude porodici dovoljno fleksibilnosti i mesta za širenje. Sam dizajn i materijalizacija razvijeni su u bliskoj saradnji sa klijentom i rezultat je kuća po meri koja može da pruži ovoj porodici dugovečan dom.

tinas barnhouse 2

Glavni volumen obuhvata verandu čineći je sastavnim delom kuće. 

VERNAKULARNA ARHITEKTURA KOMBINUJE SE SA MODERNIM DETALJIMA I SAVREMENOM ESTETIKOM.