nasa reklama

ŠUMSKO SKLONIŠTE

Autori:
Petr Uhlik, Jan Šorm, Premysl Jurak
Objekat:
KUĆA ZA ODMOR
Lokacija:
Central Bohemia, Češka
Površina:
16
Fotografija:
Jan Kudej

OVO ŠUMSKO SKLONIŠTE SMELE I KREATIVNE ARHITEKTURE, TAMNIH DRVENIH FASADA SA VELIKIM OTVORIMA, OMOGUĆAVA SVOJIM KORISNICIMA DA UŽIVAJU U VIZURAMA NA NEDIRNUTU PRIRODU.

U želji za begom od urbane buke, ovaj originalan projekat nastao je na zahtev investitora koji zbog stresnog posla traži utočište u selu koje je zavoleo još u detinjstvu. Mesto usred polja i livada, sa puno čudnih stena, na granici između centralne i južne Češke, postaje građevinsko zemljište.
Sam objekat je precizno postavljen u prirodni kraj. Prva velika karakteristika je prilagođavanje objekta lokaciji, gde se projektanti odlučuju za kompaktan, zatvoreni volumen. Objekat slobodno lebdi nad padinom i preko čeličnih armatura odmara se nad stenom, sa jednim krajem koji otvaranjem drvenih delova fasade otvara portale koji pružaju mogućnost šarenog ulaska svetlosnih zraka.

Malena kuća ne prolazi neprimećeno zahvaljujući svojoj crnoj fasadi od termički tretiranog drveta. Kako je objekat građen na mestu na koje se ne može doći kolima, sav materijal korišćen za izgradnju je dopremljen sa same lokacije i iz obližnjeg naselja. Primarni materijal korišćen za izgradnju jeste drvo iz okoline, a ostale materijale dopremali su lokalni majstori koji su gradili objekat. U likovnom smislu, crna fasada je u harmoničnom odnosu sa prirodnim kontekstom u svim godišnjim dobima. Arhitektura objekta pokrenute prizmatične forme sa naglašenim ivicama fasadnih ravni u prosotru, privlači pažnju prolaznika.
Arhitekti su iz okruženja izdvojili ogroman grumen kamena i iskoristili ga kao konstruktivni elemenat koji svakog trenutka deluje slobodno i koji sa druge strane omogućava dobru provetrenost objekta sa donje strane, obezbeđujući takođe efekat čardaka u šumi.

Posmatrajući arhitektonsko rešenje u funcionalnom smislu, može se sagledati jedan kompaktan prostor sa dimenzijama 3.1m širine i 5.8m dužine. Sa tla se u unutrašnjost objekta pristupa na ravnu platformu koja zauzima pola površine objekta. Otvaranjem segmenta fasade u delu objekta poduprtog stenom i njenim monolitnim zastakljenjem otvaraju se vizure prema okolnom pejsažu, a ulazna platforma poprima oblik dnevne sobe sa velikim portalom i dobrim osvetljenjem. Preostali deo objekta postepeno se širi u osnovi do još jednog velikog otvora, odakle se pruža pogled na divan krajolik kroz stabla u šumi. Kuća odaje utisak promišljene postavke koja zadovoljava potrebu za odmorom uma i duše.

UPOŠLJAVANJEM KOVAČA IZ OBLIŽNJEG SELA, SAMI PROJEKTANTI SU PREMA SVOJIM CRTEŽIMA DOBILI TRAŽENI KVALITET FINALNOG PROIZVODA.

Posebnost ove lepotice se ogleda i u njenoj jednostavnoj konstrukciji. U saradnji sa lokalnim majstorima nastale su noseće grede za objekat. Konstukcija je obložena ugljenisanim termotretiranim daskama sa jednostavnim drvenim spojevima. Oba zastakljena dela zatvaraju se pomoću pomičnih panela, jednog kotura i ručnog vitla. Drvo je korišćeno sa zemljišta vlasnika, čime je smanjena cena koštanja izgradnje. Unutrašnjost objekta obložena je OSB pločama, koje prave kontratežu fasadi.//ek Miodrag Cvetković – Više u EKO KUĆI No18