ŠUMSKA VILLA VOORSCHOTEN

Autori:
ARCHITECT EIGEN HUIS
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
HAAGWIJK VOORSCHOTEN, THE NETHERLANDS
Površina:
290
Fotografija:
MARTIJN HEIL / DE ARCHITECTUURGUIDE

STUDIO ARCHITECT EIGEN HUIS DIZAJNIRAO JE SAVREMENU KUĆU U OKVIRU DVORCA DUIVENVOORDE, VOORSCHOTEN, HOLANDIJA. POZICIONIRANA JE U BLIZINI PREKRASNE GUSTE ŠUME, KOJA JE DEO PRIRODNOG REZERVATA. KUĆA SE NALAZI UZ ŠUMU I NAGLAŠAVA KONTRAST IZMEĐU OTVORENOG PEJZAŽA I ŠUME.

Jutarnja kafa se pije na tremu dok sunce se probija kroz okolne krošnje drveća. Krov iznad trema sačinjen je od mobilnih letvica, pa može služiti i kao nepropusna površina, a može biti i otvorena, kako bi se propustilo više svetlosti u kuću.

U kuhinji se nalazi veliki prozor širine 8,5m, koji pruža panoramski pogled na šumu. Dnevna soba je zapadno orijentirana i prijatne je površine. Minimalistična klizna vrata, koja su podeljena u tri sekcije, mogu se automatski otvoriti. Time se dnevna soba neprimetno spaja sa terasom, čime se postiže njihova homogena veza. Ove staklene površine mogu se zaštititi panelima, kako bi se obezbedila senka u letnjem periodu.Trpezarija, kuhinja i dnevni boravak su linearno povezani, ali se njihove granice uočavju u stilskim, poluprozirnim panelima.

Fasada i krov su potpuno pokriveni obrađenim drvetom. Proces modifikacije učinio je drvo  izuzetno izdržljivim i pogodnim za ovakav način primene. Na prednjoj i zadnjoj strani, krov se proširuje i stvara fascinantne šare u senci. Stakleni rez na krovu donosi svetlost u hodnik, kao što je slučaj i sa staklenim zidom u kuhinji.