Studio_na_Ibici

Autori:
ATELIER LAVIT MARCO LAVIT NICORA
Lokacija:
ES CUBELLS, IBIZA, ŠPANIJA
Površina:
25
Fotografija:
ATELIER LAVIT

STRUKTURA ARHITEKTONSKOG PROSTORA CABANA STUDIJA ZA ODMOR OGOLJENA JE DO SUŠTINSKE LIKOVNOSTI KOJA NAGLAŠAVA NEUSLOVLJENOST I OSLOBOĐENJE OD PREDMETNOG SADRŽAJA I PREDSTAVLJA EKSPERIMENTALNO ISKUŠAVANJE NEPONOVLJIVOG PEJZAŽA IBICE.

Cabana je studio smešten u zaleđu stambenog dela mesta Es Cubells na jugozapadnoj obali ostrva Ibica. Njegova arhitektura je dizajnirana u skladu sa klimom ostrva, uz poštovanje zakona prirode i bez narušavanja impozantnog pejzaža. Spoljašnji prostor stvara ritam sa svetlošću koja prolazi kroz drvenu konstrukciju paviljona, a miris drveta i svežina primorskog vazduha doprinose skladnom funkcionisanju malog prostora. Zamišljena kao alternativa velikim elitnim vilama, ova mala drvena konstrukcija korisnicima pruža izvanredno iskustvo i nesvakidašnji čulni doživljaj Ibice.  

IGRA SVETLOSTI
Svetlost je fenomen koji je od najstarijih vremena izazivao zainteresovanost i divljenje, čak i poistovećivanje sa božanstvom. Samo pomoću svetlosti moguće je sagledati umetničko delo, a takođe je ona i neiscrpan izvor inspiracije. Pridajući svetlosti kao jednoj od najvažnijih prirodnih pojava, veliki značaj, autori je koriste za stvaranje jedinstvenog ambijenta ovog ‘rajskog’ objekta namenjenog uživanju i opuštanju. Osvetljen direktnom dnevnom svetlošću, prostor daje jasne obrise i intenzivan kolorit naglašen senkama, a mesečina noću stvara romantičnu atmosferu mekih obrisa koji se stapaju bez jasnih granica.

Zračeći unutrašnjom zlatnom svetlošću između drvenih letvica, paviljon tada evocira fenjer. Krov i zidovi su orijentisani tako da prostori namenjeni sedenju uvek budu u prirodnoj senci. Geometrizovani drveni elementi grade dekorativne šare, a istovremeno su prisutni kao konstitutivni elementi strukture koji svojim rasporedom grade ritmičnu volumetriju figurativnog karaktera.

DRVO KAO PRIRODAN, TOPAO I FLEKSIBILAN MATERIJAL DOPADLJIVOG I ORIGINALNOG ESTETSKOG KARAKTERA, ODRAŽAVA EKSPRESIJU U ODNOSU NA SPECIFIČNOST KONTEKSTA I OSTVARUJE VEZU SA PRIRODNIM OKRUŽENJEM

Svetlost omogućava intenzivan kolorit naglašen senkama