nasa reklama

WATERSHED - Sklonište za pisanje

Autori:
ERIN MOORE
Objekat:
MALI STUDIO ZA PISANJE
Lokacija:
WILLAMETTE VALLEY, OREGON, SAD
Površina:
9,3
Fotografija:
GARY TARLETON

S obzirom da naručilac ove male kuće želi da piše u miru, sa otvorenim pogledom ka šumi, izabrana lokacija je takva da nema direktnog saobraćajnog pristupa.Ovaj kutak je smešten na malom proplanku uz reku Maris, koja je deo projekta za obnavljanje hidrološke i ekološke funkcije celog rečnog sliva.

Tumačenjem izazova da se sagradi objekat bez struje i bez većih iskopa, otkrivamo da je velika pažnja usmerena na detaljno i pažljivo planiranje objekta koji se može lako ukloniti i reciklirati na kraju svog životnog veka. Objekat je koncipiran na osnovama održivosti ekosistema koje počivaju na funkcijama cikličnih promena, interkonekciji i dinamičnoj ravnoteži. Kako bi se podržala ova ideja, kao i definicija održivosti, projektant je preneo metaforu životnog ciklusa na značenje kuće.

Ova mala kuća predstavlja mnogo više od običnog zaklona na proplanku. Boraveći u njoj, njoj možete uživati u dobovanju kiše, zvukovima šume i pogledu na okolinu. Kuća odgovara na ekološku kompleksnost okruženja koju čini interesantna flora i fauna u dolini Vilamet u američkoj državi Oregon. U tom smislu, detalji su urađeni tako da odgovaraju zahtevu održivog dizajna kroz nezavisnost od električne, vodovodne i saobraćajne infrastrukture. Kuća je koncipirana bez sanitarnog i kuhinjskog bloka, sa jasnom naznakom upotrebljivosti.

Konstruisana od čeličnih ramova i panela od kedrovog drveta, nastala je u tri odvojene konstruktivne faze i to sa ciljem da se omogući jednostavna nabavka određenih delova konstrukcije i olakša njihovo sklapanje na mestu gde će se postaviti. U konstrukciji nema neraskidivih veza. Drvena ispuna se može zameniti ili menjati deo po deo, kad god je to neophodno. Isto važi i za čelični ram.

Akcenat je stavljen na krovnu konstrukcija koja je projektovana tako da pojača zvučni efekat dobovanja kapi kiše, što neosporno dodatno inspiriše pisca koji boravi u ovoj minijaturnoj strukturi. Kolektor koji sakuplja kišnicu poziva šumske stanovnike da ga koriste kao pojilo, a prozori na zapadu i severu pružaju pticama priliku da se gnezde u njihovim čeličnim ramovima.
Mogućnost da neometano osluškujete padanje kišnih kapi po krovu, dovoljan je razlog da poželite da imate jednu ovakvu kuću za sebe ako ste pisac ili umetnik, ili ako jednostavno želite svoj kutak u prirodi.// ek Marija Cvetković   –   Više u EKO KUĆI No15