nasa reklama

SKLONIŠTE ZA KOZE

Autori:
MICHAEL KUHNLEIN
Objekat:
DRVENA ŠTALA
Lokacija:
BAVARSKA, NEMAČKA
Površina:
10m2
Fotografija:
MICHAEL KUHNLEIN

PO UGLEDU NA TRADICIONALNE LOKALNE KUĆE, MALA DRVENA ŠUPA ZA KOZE IZGRAĐENA U BAVARSKOJ U POTPUNOSTI JE USKLAĐENA SA PRIRODNIM OKRUŽENJEM I PREDSTAVLJA JOŠ JEDNU POTVRDU NEODVOJIVOSTI PRIRODE I ARHITEKTURE. DELO JE NEMAČKOG ARHITEKTE MIHAELA KUNLAJNA, KOJI JE ZA OVAJ PROJEKAT DOBIO NAGRADU ZA ENERGETSKU EFIKASNOST I ODRŽIVU ARHITEKTURU.

Nemački arhitekta Mihael Kunlajn iz studija Kühnlein Architektur napravio je malu drvenu šupu sa ravnim krovom, kako bi obezbedio sklonište svom stadu  patuljastih koza. Kućica površine 10 m2   nalazi se u šumarku u blizini pašnjaka za minijaturne koze u Gornjem Palatinatu, u istočnoj Bavarskoj. Kockastog je oblika i arhaičnog izgleda i napravljena je sa namerom da predstavlja pozitivan primer poljoprivrednih zgrada uklopljenih u prirodni ambijent, pejzaž i zelenilo oko njih. Ova štalica životinjama pruža utočište i sigurnost.
Inspirisan tradicionalnim lokalnim drvenim kućama, arhitekta je dizajnirao jedinstvenu građevinu u potpunosti napravljenu od drveta. Izgrađena je slaganjem uskih dasaka bledog drveta smrče, dok su zidovi, pod i krov povezani samo ekserima. Kako kaže autor, osnovna ideja je bila da naslagane drvene grede, bez prethodnog planiranja i proračuna i bez upotrebe skupog građevinskih materijala, dostignu nivo ambiciozne arhitekture, ali i da u isto vreme predstavljaju ekonomičnu i održivu alternativu gotovim proizvodima iz gvožđarskih radnji.

Zidovi su napravljeni naizmeničnim preklapanjem dugih i kratkih dasaka tako da taj preklapajući oblik proizvodi model od glatkih dasaka i rezanih krajeva koji se spuštaju vertikalno niz svaki ugao šupe. Arhitekta je duž prednje strane izostavljanjem ili skraćivanjem dasaka napravio horizontalne otvore sa namerom da tako stvorena rešetka omogući provetravanje i prodor dovoljne količine dnevne svetlosti u unutrašnjost staje.
Šupa je podignuta na zdepastim drvenim nogama kako bi se životinjama obezbedila ravna podloga. Pod je, u skladu sa dizajnom zidova, napravljen od vertikalno postavljenih dasaka.

Sa prednje strane, na mestu gde je pod najudaljeniji od tla, nalazi se ulaz za koze, dok visoka vrata sa šarkama u zadnjem delu omogućavaju ljudima da uđu i očiste šupu. Unutrašnjost šupe je pregradnim zidom podeljena na dva dela, tako da su životinje odvojene od dela u kome se skladišti i čuva hrana.//ek TIJANA JANKOVIĆ –Više u EKO KUĆI No19