nasa reklama

SEDAM MALIH ČUDA

Autori:
EFFEKT
Objekat:
CENTAR ZA SAVETOVANJE OBOLELIH OD RAKA
Lokacija:
NÆSTVED, COPENHAGEN, DANSKA
Površina:
800
Fotografija:
EFFEKT, QUINTIN LAKE, THOMAS IBSEN

POSMATRAMO LJUDE OKO SEBE, MISLIMO: SVIMA JE DOBRO, A NAŠI SU PROBLEMI NAJVEĆI. AKO ZAGREBEMO PO POVRŠINI, POGLEDAMO MALO DUBLJE I UĐEMO U KOMUNIKACIJU, SAZNAĆEMO DA SE NEKI OD TIH LJUDI BORE SA JEDNOM OD NAJTEŽIH BOLESTI DANAŠNJICE, SA RAKOM. PREDSTAVLJAMO VAM MALI, A IPAK PO MNOGO ČEMU VELIK I ZNAČAJAN OBJEKAT GDE OBOLELI OD RAKA, KAO I ČLANOVI NJIHOVIH PORODICA I PRIJATELJI, MOGU POTRAŽITI SAVET I UTEHU.

Prostor i neposredno okruženje utiču na kvalitet svakodnevnog života čoveka, a objekti namenjeni za savetovanje i rehabilitaciju teško obolelih mogu svojom arhitekturom, funkcionalnim rešenjima, prozračnim, osunčanim i humanim enterijerom i malim zelenim oazama, formirati vedriji pogled na život, što uvećava izglede za izlečenje i od najtežih bolesti. Koncept centra za savetovanje vođen je idejom da će pozitivna atmosfera, saveti i iskustva medicinskog osoblja, jednostavno – lepa reč, osmeh i pažnja, ozariti lice obolelima, osušiti suze na licu, izmamiti osmeh, uliti snagu i obasjati novi put kojim treba da idu dalje.

Svakako je i sam prostor gde se oboleli leče, savetuju i borave itekako bitan. Atmosfera je u većini bolnica uglavnom hladna i sterilna. Upravo je ova konstatacija bila osnovna ideja – vodilja prilikom projektovanja centra za savetovanje obolelih od raka – da se stvori prostor koji je otvoren, topao i ugodan i u kome se korisnici osećaju dobrodošlim.

Realizovani projekat ’Livsrum’ dobio je prvu nagradu na konkursu za centar za savetovanje obolelih od raka. Ovaj objekat pripada Næstved bolnici u Kopehnagenu, koja je specijalizovana za različite oblike ove bolesti. Savetovalište se nalazi u blizini bolničkog centra i u neposrednoj je blizini stambenog dela sa rezidencijalnim vilama.
Umesto da sagrade tradicionalan objekat pravougaone osnove, arhitekti su projektovali zgradu koja se sastoji od sedam jedinstvenih objekata međusobno povezanih u jednu funkcionalnu celinu, sa dva odvojena unutrašnja dvorišta. Postavljen na uglu i na relativno uskoj parceli, objekat se nalazi između dve prometne i bučne ulice. Ovakva lokacija omogućava dobar i lak pristup vozilima, ali istovremeno otvara problem izolacije prostora od buke.

KADA POSTOJE MEDICINSKI OBJEKTI KOJI VIŠE LIČE NA UDOBAN DOM NEGO NA HLADNE BOLNICE, ČAK I NAJTEŽE BOLESTI KAO ŠTO JE RAK, LAKŠE SE PODNOSE I USPEŠNIJE LEČE.

Odličnom organizacijom prostora i zanimljivim spojem više pojedinačnih objekata u jednu celinu, arhitekti su uspeli da neutrališu buku i omoguće miran i ugodan boravak svim posetiocima ovog centra. Srce i središte objekta je dnevni boravak ‘Livsrum’ koji omogućava neprekidnu komunikaciju kroz Centar. Svaki prostor je individualno projektovan u skladu sa njegovom funkcijom i atmosferom i postavljen u harmoničan odnos sa susednim. Funkcionalne celine su: biblioteka, kuhinja, sobe za privatne sastanke, foaje, prodavnica, sala za vežbanje i odeljenje za negu. //ek Ljiljana Radojičić
Više u EKO KUĆI No22

Trpezarija sa drvenim stolom, podom i oblogom zida, izaziva osećaj da se nalazite u porodičnom domu, a ne u savetovalištu za obolele od raka.

Police za knjige prekrivaju celu površinu zida sa integrisanim prozorom, gde je moguće sesti na integrisanu klupicu i uživati u čitanju ili u prizoru koji se pruža kroz prozor.