nasa reklama

SAVREMENA REKONSTRUKCIJA

Autori:
CHAD OPPENHEIM, BEAT HUESLER
Objekat:
POSLOVNO STAMBENIA ZGRADA
Lokacija:
MUTENC, BAZEL, ŠVAJCARSKA
Površina:
297m2 RENOVIRANOG KANCELARISKOG PROSTORA,280m2 NOVOIZGRAĐENOG STAMBENOG PROSTORA-JEDNO PORODIČNA KUĆA
Godina realizacije:
2012
Fotografija:
BORJE MULLER

REKONSTRUKCIJOM  ZGRADE IZ XIII VEKA UNAPREĐENE SU ENERGETSKE PERFORMANSE OVOG OBJEKTA, A DOGRAĐENI ANEKS SA STAMBENIM PROSTORIJAMA  ZADOVOLJIO JE NAJOŠTRIJE ŠVAJCARSKE STANDARDE ZA ENERGETSKU EFIKASNOST ZGRADA – MINERGIE.

Arhitektonski i dizajnerski studio Openhajm sa floride i švajcarski studio Huesler su u istorijskom gradskom jezgru rekonstruisali zgradu iz XvIII veka, u mestu Mutenc, nadomak bazela, na severu Švajcarske i u nju su smestili svoje poslovne prostorije. U okviru izuzetno uspešne rekonstrukcije, sa zadnje strane dograđen je stambeni deo objekta za jednu porodicu, sa rešenjima koja su omogućila korišćenje svih pogodnosti prostranog dvorišta. renovirana zgrada, pored svih ostalih pogodnosti, pruža ovom timu i prostor za sastanke. Novi vertikalni prozori duplih visina obezbeđuju dodatnu svetlost belo okrečenim kancelarijama na gornjem spratu, koji je sa donjim spratom povezan metalnim spiralnim stepeništem. Kontrast belih zidova sa starim drvenim gredama daje ovom prostoru posebnu draž. Novim rešenjima enterijera starog dela zgrade omogućeno je integrisanje prostora i otvaranje vizura u horizontalnom i vertikalnom smislu. Nova zgrada, smeštena u dvorištu postojeće zgrade, osmišljena je i izgrađena tako da pruža bogat i lep savremen životni prostor. Elegantna minimalistička stambena struktura razlikuje se od istorijske građevine, ali joj se ne suprotstavlja. zajedničke su im osobine sličnost materijala i boja finalne spoljašnje obrade, a moderne i tradicionalne forme su pomirene na najlepši način.

OSNOVA PRIZEMLJA- OSNOVA PRVOG SPRATA-  OSNOVA DROGOG SPRATA- OSNOVA POTKROVLJA

Nova zgrada, smeštena u dvorištu postojeće zgrade, osmišljena je i izgrađena tako da pruža bogat i lep savremen  životni prostor. Elegantna minimalistička stambena struktura razlikuje se od istorijske građevine, ali joj se ne suprotstavlja. Zajedničke su im osobine sličnost materijala i boja finalne spoljašnje obrade, a moderne i tradicionalne forme su pomirene na najlepši način.Nova kuća je obložena drvetom i ima tri etaže – prizemlje i potkrovlje iznad zemlje, dok je najniža etaža spojena sa postojećim podrumom i vešto ukopana u teren sa potpuno otvorenom zastakljenim frontom. Izlazi na prostranu baštu koja je kaskadnim pejzažnim rešenjem vezana sa parternim delom dvorišta. Zadnja strana kuće je uvučena, zasečene forme, koja omogućava da se ispred trpezarije formira terasa sa kolonadom drvenih ramova koji vizuelno formiraju pravilan gabarit zgrade.Prizemlje nove kuće je integrisano sa okolnim terenom i u njemu je glavni ulaz u kuću sa pratećim prostorijama. Prema dvorištu su smešteni dnevni boravak, trpezarija i kuhinja, sa velikim zastakljenim površinama koje integrišu unutrašnji prostor sa prostranim terasama

ELEGANTNA MINIMALISTIČKA STAMBENA STRUKTURA RAZLIKUJE SE OD ISTORIJSKE GRAĐEVINE, ALI JOJ SE NE SUPROTSTAVLJA.

Na prvom spratu kuće nalaze se glavna spavaća soba i sobe za goste, a nivo ispod zemlje rezervisan je za dečji boravak koji je povezan sa terasom u širini celog objekta. Enterijer kuće je takođe jednostavan i ima malo detalja. Preovlađuju prirodni materijali i tonovi. Podovi su prilagođeni potrebama savremenog stanovanja, a izborom površina u tamnim tonovima istaknuti su i posebno naglašeni pojedini delovi prostora.//ek – CHAD OPPENHEIM, BEAT HUSLER Više u EKO KUĆI No05