nasa reklama

POBEDA JEDNOSTAVNOSTI

Autori:
ULF RAMSTAD ARKITEKTER AS
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
HEVDALEN, BESKERUD, NORVEŠKA
Površina:
130
Fotografija:
SOREN HARDER NIELSEN, REIULF RAMWSTA ARKITEKTER

PLANINSKA KUĆA ZA ODMOR U POZNATOM SKIJAŠKOM REGIONU U NORVEŠKOJ POSTAVLJA NOVE STANDARDE U OVOJ ARHITEKTONSKOJ TEMI I PROKLAMUJE PREVAGU DUHA NAD MATERIJALNIM, SVEDENOST I SUZDRŽANOST NASUPROT IZOBILJU I KRCATOSTI, MEDITACIJU I DIVLJENJE PRIRODI UMESTO NADOBUDNOSTI I TAŠTINE, JEDNOM REČJU – POBEDU SVEGA ONOGA ŠTO ODMOR U SVOJOJ SUŠTINI PODRAZUMEVA.

Kuća se nalazi nadomak sela Geilo, popularne skijaške destinacije u dolini Halingdal u Norveškoj. Bogata priroda, šume i planinski teren, pružaju nebrojene mogućnosti za zdrav život i bavljenje sportom i izvan zimske, skijaške sezone. Upravo ovakav lokalitet odabrala je četvoročlana, uskoro i petočlana, porodica za svoju kuću za odmor. U njoj postoji samo ono što je ovoj porodici zaista neophodno, i prostor je u znaku najstrožeg minimalizma. Funkcionalni program obuhvata četiri spavaće sobe, dnevnu sobu i trpezariju kao dva odvojena prostora, foaje za mlađe, mecanin za malu decu, kao i mali aneks namenjen gostima.

Interesantan detalj u projektu jeste odvajanje dnevne sobe od trpezarije. I dok već godinama u svetu postoji arhitektonska tendencija spajanja ova dva prostora u jedinstvenu, nedeljivu celinu, autori ovde idu u suprotnom smeru, vraćajući se “staroj i proverenoj tradiciji”. Isto tako, duž uskog hodnika na glavnom longitudinalnom volumenu, niz kliznih vrata čuva privatnost spavaćih soba i kupatila sa saunom, od kojih je svaka specifična i priča za sebe. Glavna spavaća soba ima veliki prozor smešten visoko na zabatu, sa koga se tokom noći pruža impozantan pogled na zvezadno nebo. Dečje sobe imaju interesantno rešenje sa proširenjem u vidu galerije u potkrovlju, gde je smešten dodatni krevet namenjen gostima.

Arhitekti nisu previše razmišljali i istraživali, već su svojim rešenjem pružili najprirodniji i najlogičniji odgovor na samu prirodu terena. Imperativ je bio: koristiti prirodne materijale kako unutar kuće, tako i u eksterijeru, i otud drvo, birano namerno u vrlo čvornovatom dezenu, kao dominantni građevinski materijal. Fasadna i krovna obloga od kontinuiranih slogova drvenih letvi intuitivno oponaša drvorede okolnih šuma, a drvo je prepušteno prirodnom starenju i dobijanju očekivane prirodne patine tokom vremena.

Forma kuće sastoji se od glavne, izdužene strukture koja sadrži niz spavaćih soba, i koja se na svom kraju prstoliko račva u tri funkcionalna trakta. Ovi traktovi osmišljeni su kao odaje uzdignute na nekoliko stepenika u odnosu na ostatak prizemlja, čiji su završni zidovi izvedeni u potpunosti od stakla, tako da se u vizuelnom smislu nastavljaju beskonačno u spoljašnjost.

LEPOTA PEJZAŽA I FLUIDNOST, NEDELJIVOST PROSTORA NA „SPOLJA I UNUTRA“.

Treći trakt je zapravo potpuno fizički odvojen od ostatka objekta i funkcioniše kao nezavisna celina namenjena gostima, ali se zbog fizičke blizine sagledava kao sastavni, nedeljivi deo opšte kompozicije. Vrlo jasna kompozicija i jednostavna ekspresija prostorne ideje predstavljaju glavne kvalitete projekta, a uvođenje ne jednog, već nekoliko nivoa na kojima se razvija spratnost kuće, omogućava objektu najprisniju korespondenciju i uklapanje sa okruženjem.//
ek Mare Janakova Grujić – Više u EKO KUĆI No14