nasa reklama

Park_Aga_Khan

Autori:
VLADIMIR DJUROVIĆ
Lokacija:
TORONTO, KANADA
Površina:
74.377
Fotografija:
JANET KIMBER, TITUS CHAN, SEAN WEAVER, MOEZ VISRAM

OVAJ PARK ODGOVARA NA ZAHTEV TAKMIČARSKOG KONKURSA O INTEGRISANJU DVE ZGRADE, ISMAILI CENTRA TORONTO I MUZEJA AGA KAN, U KOHERENTNU CELINU KOJA NE SAMO ŠTO UNOSI JEDINSTVO U OVAKAV KOMPLEKS, VEĆ POSTAJE I JEDINSTVEN DAR GRADU TORONTU I SVIM NJEGOVIM STANOVNICIMA.

Vladimir Djurovic Landscape Architecture (VDLA) je studio koji je proglašen konačnim pobednikom i izabran za nosioca projekta uređenja u domenu pejzažne arhitekture za prostor oko muzeja Aga Kan i Ismaili centra u Torontu. Na ovom pozivnom međunarodnom konkursu učestvovale su vodeće svetske kompanije za pejzažnu arhitekturu, poput Martha Schwartz Inc. i Hargreaves Associates. Studio VDLA je na realizaciji ovog prestižnog projekta radio zajedno sa svetski poznatim arhitektima Fumihiko Maki iz Japana, Charles Correa iz Indije, kao i sa timom Moriyama & Teshima, predstavnicima lokalnih pejzažnih arhitekata.

Park Aga Khan nalazi se u Torontu, na obodu centra grada, u izgrađenom području okruženom prometnim ulicama i autoputevima. Prostire se na više od 7 hektara površine i u njegovim okvirima smeštene su dve institucionalne zgrade: muzej Aga Kan i Ismaili centar Toronto. Na zahtev klijenta Aga Khan Foundation Canada, 2008. godine je počela izgradnja objekata i podizanje parka. Vladimir Djurovic Landscape Architecture je studio koji je učestvovao na projektu zajedno sa kompanijama Moriyama & Teshima Planners, Carillion Construction, Delcan Corporation i Crossey Engineering. Sveobuhvatni dizajn, kreativna rešenja i projekat rađeni su osam godina i završeni tokom 2015. godine.

Njihova vizija projekta je takva da sublimira suštinu islamskog vrta i prevodi je u izraz koji reflektuje njen glavni kontekst u savremeno doba. Koncept parka nije bio samo da prigrli i objedini dve zgrade, već i da ponudi spokojan i kontemplativan prostor za sve posetioce kojima je potreban mir i inspirativno okruženje za udubljivanje u misli i sagledavanje sebe, života i sveta. Osim toga, zadatak projekta je bio i stvaranje pogodnog i primamljivog okruženja u kome bi se obrazovne, društvene i različite druge aktivnosti zajednice, pokrenute od strane Muzeja i Centra, mogle održavati po toplom vremenu. Formalni vrt inspirisan tradicionalnim baštama kakve nalazimo širom islamskog sveta funkcioniše kao centralna osovina celog parka.

Ovakve vrtove odlikuje jasna struktura, geometrijski oblik i, u većini slučajeva, simetrična šema. Okružen gusto zasađenom zaštitnom zonom i zamišljen kao ekstenzija Muzeja i Centra, formalni vrt odslikava suštinu islamskih vrtova i pretvara ih u izraz koji odražava njegov kontekst, i geografski i vremenski. Shvatajući pet ljudskih čula kao sredstvo za dostizanje duše, svaki segment formalne bašte prožet je delikatnim asocijacijama na osećanja koja smo u ovom dobu ubrzanog tempa zapostavili. Efemernost i večnost su podjednako bitne za kompoziciju i uređenje prostora. Pokrete senki, svetlosti, latica, lišća i vode dopunjuju čvrstina i čistota oblika stvorenih arhitektonskih objekata.

Ne pokazuje se sve odjednom – bašta se lagano otvara posetiocu koji postepeno otkriva sve njene skrivene aspekte. Unutar prostranstva zasutog kamenim granulatom smešteno je pet vodenih ostrva u čvrstim izdignutim bazenima od crnog granita u ‘chaharbagh’ kompoziciji (chahār bāgh – četiri vrta), klasičnom islamskom geometrijskom rasporedu. Četvorostrani vrtni raspored zasnovan je na četiri rajske bašte koje se spominju u Kuranu. Četvorougaona šema bašte podeljena je šetnim stazama ili tekućom vodom na četiri manja dela. U parku Aga Kan među njima se nalazi voćnjak autohtonog drveća divlje mušmule Amelanchier spp., savremena interpretacija muslimanskog zasada uz kuću.

Voćnjak autohtonih stabala mušmule pruža preko potrebnu privatnost i lepote sezonskih transformacija