OSNOVNA ŠKOLA U BANGLADEŠU HANDMADE

Autori:
ANNA HERINGER, EIKE ROSWAG
Objekat:
OSNOVNA ŠKOLA
Lokacija:
RUDRAPUR, OBLAST DINAJPUR, BANGLADEŠ.
Površina:
310
Fotografija:
KURT HORBTS

VERUJEMO DA JE ARHITEKTURA VIŠE OD OBIČNOG SKLONIŠTA. ONA JE USKO POVEZANA SA STVARANJEM IDENTITETA I SAMOPOUZDANJA. TO JE OSNOVA ODRŽIVOG RAZVOJA.

Bangladeš je zemlja koja se prostire na plodnom aluvijalnom zemljištu u zalivu Bengal. Ona je zemlja sa najvećom gustinom naseljenosti u svetu. U proseku skoro 1000 ljudi živi po kvadratnom kilometru a preko 80% stanovništva živi u ruralnim područjima. U ovakvom okruženju zemlja i bambus se tradicionalno koriste kao građevinski materijal, međutim, usled nedovoljne veštine graditelja, mnoge kuće nemaju temelje, pa zbog toga zahtevaju redovno održavanje i često su sklone oštećenju, a prosečan vek trajanja im je oko 10 godina.

Poslednjih godina postoji tendencija migracije stanovništva u gradove i zbog toga država pokušava da raznim akcijama poboljša kvalitet života u ruralnim područjima. Gradnja u ruralnim oblastima je podstaknuta niskom cenom radne snage i raspoloživim resursima iz okruženja, kao što su zemlja i bambus. Glavni cilj je bio da se lokalno stanovništvo uključi u ove poslove i da na najbolji način iskoristi raspoložive resurse. Podučavanjem i prenošenjem novih znanja i tehnika o građenju kuća lokalnom stanovništvu standard života u ovim područjima je znatno poboljšan.

METI (Modern Education and Training Institute) je škola koja ima za cilj da, putem slobodnog i otvorenog oblika učenja, pobudi sposobnosti i interesovanja kod učenika uzimajući pri tom u obzir njihove pojedinačne sposobnosti. Ovakva škola nudi alternativu klasičnoj školskoj nastavi. Arhitekturom nove škole podržano je ovo načelo, pa se pomoću različitih vrsta prostora omogućava novi pristup nastavi i učenju.

Prizemlje je sagrađeno od debelih nosećih zidova od zemlje, koji služe kao potpora konstrukciji na spratu. U prizemlju su smeštene tri učionice od kojih svaka ima svoj pristup posebnom prostoru – sistemu ob-likovanih „pećina“ u zadnjem delu učionice. Meke forme enterijera ovog prostora služe za smeštaj i osamljivanje učenika radi istraživanja ili koncentracije, samostalno ili u grupi.

Sprat je, nasuprot prizemlju, napravljen od lake kon-strukcije od bambusa, tako da odaje utisak otvorenog prostora punog svetlosti. Otvori u zidovima od bambusa pružaju pogled na okolinu, gde se vizura širi preko krošnji drveća i seoskog jezera. Prostrana unutrašnjost obezbeđuje lako kretanje, a bambusove stabljike stvaraju igru svetlosti i senke po jednobojnom zeml-janom podu, koji je u kontrastu u odnosu na materijale raznih boja koji prekrivaju plafon.// – Više u EKO KUĆI No02