nasa reklama

Nulta_kuća

Autori:
BILL DUNSTER ZEDFACTORY ARCHITECT
Lokacija:
PETERSFIELD, VELIKA BRITANIJA
Površina:
216
Fotografija:
ZEDFACTORY ARCHITECT, DUAN FU

NA NEPRAVILNOJ PARCELI TROUGLASTOG OBLIKA, TIK UZ PROMETNU ŽELEZNIČKU SAOBRAĆAJNICU, LOCIRANA JE KUĆA KOJA SE NA PRVI POGLED NI PO ČEMU NE IZDVAJA. NAMERA JE BILA DA SE STVORI KOMAD NASELJENOG PEJZAŽA, NEPRETENCIOZAN I NENAMETLJIV, KOJI POŠTUJE VIZURE I PRIVATNOST SUSEDNIH DOMOVA I PREDSTAVLJA LEP I UDOBAN DOM SA NULTOM EMISIJOM UGLJENIKA.

Porodična kuća u Petersfildu predstavlja jedan od mogućih prototipa buduće kuće za život u blizini centra grada. Odlikuje se upotrebom lokalno proizvedenih i recikliranih materijala – na velikom zidu prema železnici upotrebljena je stara cigla, a u bašti je zadržano drveće gde god se moglo. Kuća je po svojoj energetskoj efikasnosti pasivna, a tokom njenog životnog veka očekuje se da će ceo dom imati nultu emisiju ugljenika. Ona ima mogućnost da proizvede onoliko električne energije koliko potroši tokom godinu dana – kuća leti ‘izvozi’ struju na Nacionalnu mrežu, a zimi je ‘uvozi’ iz mreže. Ukoliko je potrebno, moguće je instalirati baterijsko skladište koje ograničava ‘izvoz’ električne energije u mrežu

Arhitektura kuće je jednostavna, utilitarna, oslobođena trendova savremenog dizajna. Misija autora, biroa ZedFactory, bazirana je isključivo na ekološkoj svesti, ekonomičnosti i zelenoj tehnologiji. Ovaj arhitektonski studio, smešten u Valingtonu kod Londona, funkcioniše sa istom misijom od prvog dana svog postojanja (1999), neprestano usavršavajući rad na niskoemisionim kućama i težeći kućama nulte energije.

Zeleni krov kuće na kome raste živopisan žuti sedum, neobične je geometrije koja je zapravo podređena prizmatičnoj solarnoj konzervatoriji koja je nadvišava. Konzervatorija, odnosno atrijum, predstavlja zanimljiv prostor za boravak, budući da je igra svetlosti i senke koja se odvija ispod krova sa solarnim panelima, duhovito iskorišćena, isto kao i koncept preplitanja unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Od atrijuma prema jugu postavljene su kuhinja, trpezarija i dnevna soba. Iznad njih je u drugom nivou soba za jogu.

 Na istoku su smeštene spavaće sobe, dok severna strana, kao deo dvorišta zašiljenog oblika, raspolaže sa najmanje prostora. Sa nje se pružaju najlepše vizure sa lokacije – prema brdu Stouner. Zapadna strana, ugrožena bukom sa železničke pruge, opasana je monumentalnim zidom kao akustičnom barijerom.