NULTA KUĆA

Autori:
MR VLADIMIR LOVRIĆ, DIA
Objekat:
STAMBENO-POSLOVNI OBJEKAT
Lokacija:
NOVI SAD, SRBIJA
Površina:
1060
Fotografija:
RADE KOVAČ, VLADA POPOVIĆ

NULTA KUĆA U NOVOM SADU PREDSTAVLJA PRIMER SINTEZE EKOLOŠKOG, ENERGETSKI EFIKASNOG I INTEGRALNOG PRISTUPA PROJEKTOVANJU UZ KORIŠĆENJE SUNČEVE I OSTALIH OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE, SA CILJEM DA SE POSTIGNE “NULTI” NIVO UKUPNE PROIZVODNJE I POTROŠNJE ENERGIJE U OBJEKTU.

Kuća sa nultom neto energetskom potrošnjom pun je naziv za kuću nulte energije (eng. “zero-energy house”). Nulta neto energetska potrošnja teoretski znači da bi kuća nulte energije mogla biti nezavisna od energetske mreže, ali u praksi to znači da se električna energija dobijena od sunca pomoću fotonaponskih panela, tokom cele godine distribuira u javnu energetsku mrežu i da je pri tome njen godišnji energetski bilans potrošnje i proizvodnje energije jednak nuli. Da bi se to postiglo, energija se mora generisati unutar kompleksa, i to korišćenjem obnovljivih izvora energije koji ne zagađuju okolinu, odnosno ispuštaju vrlo malo ili nimalo ugljen-diksida. Evropska unija propisala je plan kojim se definiše da do 2020. godine svaki novoprojektovani objekat mora imati karakter “nulte kuće”.

Na ugaonoj lokaciji na kojoj se susreću krupan gradski blok petospratnica sa jedne strane i niz omanjih jednoporodičnih vila sa gradskim parkom sa druge strane, sagrađen je objekat koji pomiruje sve postojeće urbanističke različitosti, a koji se svojom inovativnom tehnologijom i funkcionalnim konceptom postavlja kao reper savremene izgradnje Novog Sada.

Autor objekta, arhitekta Vladimir Lovrić, pre dvadeset godina je na susednoj parceli projektovao i realizovao pasivnu solarnu kuću za iste vlasnike. Projektovati kuću ranih devedesetih godina sa ekološkom svešću i tada vrlo inventivnom tehnologijom, značilo je više od Lovrićevog profesionalnog uverenja, i on se nakon dve decenije daljeg autorskog razvoja vratio u ovaj ambijent. Postmodernistička traganja utkana u prvi objekat pretočena su sada u svojevrsni autorski neomodernizam. No, između dva objekta ima i nedvosmislenih sličnosti. Pre svega, to je osnovni motiv kružne forme, iskazan kroz simboličko značenje i specifično usložnjen u prostornoj elevaciji. Osnovni princip građenja kompozicije “Nulte kuće” jeste kontrast. Najpre, u širem smislu, svojim bezmalo monohromatskim pristupom objekat izrazito kontrastira ambijentu koji odlikuje pluralizam boja.

Materijalizacija neutralne game ima svrhu da naglasi primat forme, koja je monumentalna i data uz širok i hrabar potez. U užem smislu, kontrast je suvereno prisutan kroz igru punog i praznog, ispupčenog i uvučenog, zašiljenog i zaobljenog. Fasada je tretirana kao neprekinuto, jedinstveno platno na kome svetlost i senka ispisuju “konac” dela. Objekat je u celini izuzetno “fotogeničan”, a kompozicija je “kadrirajućeg” karaktera – iz svakog ugla i u svakom kadru prostornog doživljaja objekat izgleda skladno i uravnoteženo, impresivno i drugačije, on teče kao svojevrsni filmski zapis.

EKO ENERGETSKI PARAMETRI: – KORIŠĆENJE SUNČEVE ENERGIJE FOTONAPONSKIM PANELIMA I SOLARNIM KOLEKTORIMA – KORIŠĆENJE GEOTERMALNE ENERGIJE – ZELENI KROVOVI I VERTIKALNI VRTOVI

“Nulta kuća” se odlikuje čvrstom vezom objekta i okućnice, što je osnovni preduslov rada u total-dizajnu. Fizička konekcija novog i starog Lovrićevog objekta realizovana je u dvorištu u vidu zajedničkog vrtnog prostora. Pored toga, na novom objektu, između rezidencijalnog i poslovnog dela, u transverzali kuće, postoji stakleni most – vizuelni prodor kroz kuću prema poprečnoj ulici i starom objektu.// ekMARE JANAKOVA GRUJIĆ – Više u EKO KUĆI No16

Ulazna partija u kuću data je kroz upečatljivu kompoziciju u aluminijumu i staklu, u hi-tech maniru.