nasa reklama

NEVIDLJIVA KUĆA

Autori:
SEYMOUR-SMITH ARCHITECTS
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
COTSWOLDS, VELIKA BRITANIJA
Površina:
375
Godina realizacije:
2010.
Fotografija:
HELEN SEYMOUR-SMITH SAMUEL ASHFIELDA, DOW BUILDING SOLUTIONS, LTD.

OVA KUĆA, DELOM PODZEMNA A DELOM POVEZANA NA STARI TROŠNI OBJEKAT AMBARA U KOTSVOLDSU, OBLASTI VELIKE BRITANIJE KOJA OBILUJE IZUZETNIM PRIRODNIM LEPOTAMA, NAMENJENA JE TROČLANOJ PORODICI I DIZAJNIRANA JE TAKO DA IMA MINIMALAN VIZUELNI EFEKAT I MINIMALAN UTICAJ NA ŽIVOTNU SREDINU.

Dizajnirana i izgrađena tako da štiti lokalnu sredinu u skladu sa Pravilnikom o izgradnji specijalnih seoskih kuća, ova kuća je postala jedan od prvih objekata sa sertifikatom Pasivhaus u Engleskoj. Standardi pasivne kuće, koji najčešće dovode do smanjenja emisije CO2 za 90% u poređenju sa prosečnom kućom, oslanjaju se na veoma jednostavne postavke: vrlo visok nivo termičke izolacije i eliminisanje hladnih mostova, super izolovane trostruke prozore okrenute ka jugu zbog maksimalnih pasivnih solarnih dobitaka, kao i na izuzetno dobro zaptivanje svih korišćenih građevinskih materijala. Pasivna kuća takođe ima mehanički sistem ventilacije, kako bi se obezbedio odličan kvalitet vazduha i efikasno kruženje toplote. Kao rezultat ovog relativno jednostavnog koncepta, zgrada zadržava toplotu iz pasivnih solarnih dobitaka i obezbeđuje energiju za kuvanje, gledanje televizije i tuširanje, a pri tome se eliminiše potreba za centralnim grejanjem.

Spoljni oblik kuće je dizajniran tako da što manje šteti životnoj sredini, a unutrašnji oblik i građevinski materijali su  pažljivo odabrani da bi se napravio ekološki održiv objekat. Dve fasade kuće oblika slova L okrenute su ka jugu i zastakljene trostrukim staklom visokih performansi kako bi se ostvario maksimalan solarni dobitak i obezbedilo što bolje prirodno osvetljenje, a gubitak toplote smanjio. Ostatak objekta je ukopan i delimično nasut zemljom i samim tim  dodatno izolovan. Tako je stvoren izuzetan pasivni solarni dizajn.

Korišćeni su reciklirani materijali gde god je to bilo moguće. Beton sadrži mleveni pepeo i zrnastu šljaku kao zamenu za cement, što predstavlja dobru reciklažnu smešu. Za spoljno popločavanje je korišćen nuzprodukt industrije porcelana, košuljica je napravljena od drobljenih staklenih flaša, a unutrašnji blokovi su napravljeni od reciklirane piljevine.

EKOSISTEMI SU SISTEMI KOJI ODRŽAVAJU ŽIVOT I NEOPHODNA JE IZGRADNJA KOJU ĆE EKOSISTEMI PODRŽATI, A NE IZGRADNJA KOJA IH UNIŠTAVA.

Fotonaponski paneli instalirani na zid koji je okrenut ka jugu generišu najviše električne energije, dok je mehanički ventilacioni sistem, zasnovan na principu dogrevanja vazduha, povezan sa skladištem tople vode. Još jedna interesantna stvar kod ovog objekta je to što je jedna strana krova ambara pokrivena novim sistemom staklenih ploča od škriljca, sa solarnim kolektorima tople vode koji se nalaze ispod samih ploča. Tu je i mala peć na drva kao podrška sistemu grejanja, koja je takođe povezana sa slojevitim rezervoarom tople vode. Bojlera nema.

Locirana na istaknutom mestu na vrhu brda, u oblasti izuzetne prirodne lepote, kuća je hrabro dizajnirana. Postojeći objekat – ambar, pažljivo je obnovljen, a novi deo objekta, koji predstavlja potpunu suprotnost, upadljivo je modernog dizajna. Kako je velikim delom ukopana u brdo i neupadljivo integrisana u okolinu, ovo je u suštini nevidljiva kuća sa apsolutno minimalnim vizuelnim uticajem, kao i pozitivnim ekološkim uticajem na okolinu. //ek IVANA NIKOLIĆ – Više u EKO KUĆI No06

Ova kuća u prirodnom okruženju izuzetne lepote, dizajnirana je tako da ima minimalan vizuelni efekat i pozitivan ekološki uticaj na životnu sredinu

Strana kuće okrenuta ka jugu potpuno je zastakljena, a ostatak je ukopan i delimično nasut zemljom i na taj način veoma dobro izolovan

Enterijer je funkcionalan, moderan i minimalistički