Ncaved House

Ncaved house cover
Autori:
MOLD Architects founded by Iliana Kerestetzi
Objekat:
PORODIČNA KUĆA
Lokacija:
AGIOS SOSTIS, GREECE
Površina:
360 m²
Godina realizacije:
2020
Fotografija:
Yiorgis Yerolymbos, Panagiotis Voumvakis

NCAVED KUĆA SE NALAZI U OSAMLJENOJ, STENOVITOJ UVALI NA OSTRVU SERIFOS, KOJA NAIZGLED LEVITIRA IZNAD NIVOA MORA. POTREBA ZA STVARANJEM SKLONIŠTA NA MESTU RAZORUŽAVAJUĆEG POGLEDA, IZLOŽENOG JAKIM SEVERNIM VETROVIMA, DOVELA JE ARHITEKTE DO ODLUKE DA IZBUŠE KOSINU INTEGRIŠUĆI SILUETU OBJEKTA U POSTOJEĆI KRAJOLIK, NASUPROT UČESTALIJOJ PRAKSI DA SE SKUP PROSTORA UREDI U LINIJI NIVOA TLA.

 

Na kosinu je aplicirana pravougaona mreža kako bi se proizvela trodimenzionalna „šahovska tabla“ od čvrstih tela i praznina. Ova dinamična igra integriše i istovremeno izoluje prebivalište. Stroga geometrija je prekinuta okretanjem poslednje ose mreže, što životnom prostoru pruža kolosalni pogled. Pomeranje ose značajno pojačava osećaj perspektive.

Uzdužni zidovi od kamena ocrtavaju i štite unutrašnje i spoljašnje prostore. Sastoje se od vertikalnih granica koje vode pogled posetioca do linije horizonta. Za razliku od čvrstih kamenih zidova, poprečne fasade su lagane, izrađene od stakla i mogu se otvarati celom dužinom. Prednji deo je potpuno otvoren prema istoku, dok zadnji prozori uokviruju zatvorene vrtove, pojačavajući protok vazduha i propuštajući svetlost u rezidenciju.

Ncaved house 52

Osnova prizemlja

Ncaved house 49

Osnova prvog sprata

Ncaved house 51

Osnova krova

Osvetljenje i ventilacija sa prednjim i zadnjim otvorima, kamen, zasađeni ravni krov, odgovarajuća izolacija, kao i energetski efikasne staklene ploče dodaju NCAVED-u odlične bioklimatske karakteristike. Rezidencija je podeljena na tri nivoa: spavaće sobe, dnevne sobe i gostinjska kuća. Prva dva komuniciraju interno, dok je gostinjska kuća nezavisna.

Trodimenzionalna „šahovska tabla“ od čvrstih tela i praznina

Udubljeno stepenište spolja povezuje tri nivoa i vodi do glavnog ulaza, koji se nalazi u potkrovlju dnevne sobe. Ovaj glatki spust u unutrašnjost kuće polako otkriva prvobitno skrivene prostore kuće, istovremeno uokvirujući dvostrani pogled: vizuelni izlaz na more tokom spuštanja, kao i izlaz ka nebu tokom uspona.

,,PEĆINSKE“ PROSTORIJE PREDSTAVLJAJU NEGATIV PROSTORA

Ovi prostori nastaju rezanjem i uklanjanjem dela stene. Postignuti grubi osećaj prirodne šupljine bio je ono što su arhitekte želele da rekonstruišu izborom materijala i palete boja. Kamen, natur beton, drvo i metal precizno se koriste za stvaranje grubih unutrašnjih školjki.

Rekonstrukcija ambijenta prirodnih šupljina pomoću kamena, natur betona, drveta i metala

Plutajuće pergole

Perforirani filteri na fasadama i podu daju karakterističan patern senki. Upareni sa velikim reflektujućim površinama, čine mističnu atmosferu u privatnim delovima rezidencije. Konačno, čini se da pergole plutaju odvojene od površine, označavajući fizički aspekt prebivališta, koji se integriše u pejzaž, a ipak održava dinamično prisustvo. // saradnica za arhitekturu ek Mirjana Trošić