nasa reklama

KUĆA ZA ODMOR

Autori:
Laurent Savioz, Claude Fabrizzi
Objekat:
KUĆA ZA ODMOR
Lokacija:
LE BIOLLEY, ORSIERES, ŠVAJČARSKA
Površina:
230
Fotografija:
Thomas Jantcher

NEKADAŠNJA STARA SEOSKA ŠTALA SA AMBAROM, SMEŠTENA U MALOM ŠVAJCARSKOM SELU, REKONSTRUISANA JE U PROSTRANU I MODERNU PORODIČNU KUĆU ZA ODMOR. ALPSKA ZONA BREZOVIH ŠUMA INKORPORIRANA JE U NOVU ARHITEKTURU TAKO ŠTO JE POSLUŽILA KAO VIZURA NOVIM, ŠIROKIM OTVORIMA GRAĐEVINE.

U švajcarskom seocetu L’ Bioli, koje broji tek 21 žitelja, jedna porodica je odlučila da kupi staru, tradicionalnu štalu sa ambarom, i da od nje napravi kuću za odmor. Ovo selo smešteno je u Alpima na preko 1100 m nadmorske visine, a naziv je dobilo od reči „breza“, koja na lokalnom dijalektu glasi „La Biolle“, upravo zato što se nalazi u alpskoj zoni brezovih šuma. Postojeća građevina počivala je na solidnoj kamenoj bazi lociranoj uz sam seoski put, na litici sa koje se pruža impresivan pogled na planinski pejzaž. Ova kamena baza bila je nadograđena drvenom konstrukcijom i galerijom namenjenom sušenju sena. Od početnih 16 m2, nakon arhitektonskog rekonstruktivnog zahvata dobijen je moderan stambeni prostor od 230 m2. Od građevine koja je bila gluva i nema prema ambijentu, stvoren je prostor široko otvoren prema vizurama i idiličnom pejzažu.

Želja vlasnika je bila da eksterijerna arhitektura ostane autentična u najvećoj mogućoj meri. Napravljeno je samo nekoliko novih otvora namenjenih solarnim potrebama kuće tokom zimskih meseci. Sa tek nekoliko manjih intervencija u konstrukciji unapređena je stabilnost građevine i postignuta bezbednost njenog korišćenja u novoj nameni. Glavni ulaz je autentican, i smešten je na drugom nivou. Njime se dospeva do kuhinje i trpezarije – prostora čiji je dominantni likovni kvalitet široka otvorenost zida prema živopisnom alpskom pejzažu. Gotovo ceo jedan zid pretvoren je u ekran sa kog se posmatra okolina, a neposrednost je tolika da posmatrač sebe doživljava kao aktivnog učesnika. Na spratu iznad, smeštene su sobe za roditelje, dok je na onom ispod – prostor za decu. Dečji sprat predstavlja vrlo prijatan topao prostor pun dnevne svetlosti. Otvaranjem velikog prozora i još jednih vrata, pored onih već postojećih na južnoj strani, ostvaren je osim povećane insolacije i dodatni kvalitet – neposredni kontakt sa terenom.

Poseban segment i kvalitet projekta predstavlja takozvani “lighting design”. Svaka odaja, u zavisnosti od svoje namene i položaja, prima dnevnu svetlost na posebno osmišljen način. Kuhinja i trpezarija, u kojima je središte porodičnog dnevnog života, primaju svetlost sa velikog staklenog zida-zavese koji podseća na svojevrsni TV prijemnik, samo što se umesto televizijskog programa na njemu emituju slike iz okolnog pejzaža. Takav postupak je  potpuno logičan, budući da kuća isključivo služi kao mesto za porodični odmor tokom praznika i vikenda. U roditeljsku sobu svetlost prodire kroz dugačak trakasti prozor, stvarajući poseban efekat intime. Na dečju etažu, koja je okupana svetlošću, ona prodire kroz dvokrilna vrata.

ŽELJA VLASNIKA JE BILA DA EKSTERIJERNA ARHITEKTURA OSTANE AUTENTIČNA U NAJVEĆOJ MOGUĆOJ MERI. ZATO SE OPSEŽNOM PODUHVATU IZOLACIJE RISTUPILO IZ UNUTRAŠNJOSTI, A NOTA AUTENTIČNOSTI SAČUVANA JE I U ENTERIJERU ORIŠĆENJEM DRVETA KAO GLAVNOG MATERIJALA.

Kuća je sa unutrašnje strane izolovana najsavremenijim materijalima i primenom najsavremenije tehnologije. Enterijersku oblogu na podovima i zidovima predstavlja drvo – četinar ariš, karakterističan po toploj gami i eteričnim smolama koje povoljno utiču na zdravlje korisnika.

Razlika u vodoravnim i horizontalnim površinama  napravljena je tako što su za podove korišćeni paneli treće klase – sa obiljem čvorova koji daju rustičan karakter, a na zidovima – u prvoj klasi, ujednačenog dezena i sa šarama u godovima drveta.

Otvori su zastakljeni kvalitetnim izolacionim termo-staklom, a dom je snabdeven savremenom tehničko-tehnološkom opremom koja pruža maksimum komfora. Savremen stilski izraz postignut je doslednom primenom jednostavnih rešenja. Prostor je čist, pregledan, topao, okupan prirodnom svetlošću i ukrašen fragmentima okolnog pejzaža.//ek MARE JANAKOVA GRUJIĆ- Više u EKO KUĆI No18